Coronaversoepeling: Een rondje langs de sportvelden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

DOOR ED BAUSCH

BERGEN - De sportscholen en fitnesscentra proberen toestemming te krijgen hun nering weer te mogen openstellen. Andere sportvoorzieningen zijn al weer enigszins open en voor weer anderen is het nog schier onmogelijk de leden weer te kunnen verwelkomen. Net als in andere sectoren is het een zoektocht naar voortgang. 

“Het biljart staat binnen”

Bij biljartclub ‘De Kromme Keu’ in Egmond Binnen heerst er gelatenheid: “Toen de boel op slot ging hadden we nog vijf weken wintercompetitie voor de boeg, in de vrij lange zomerperiode liggen wij toch altijd stil”, zegt wedstrijdsecretaris Piet Kool. Dus zeker tot september rollen er geen ballen over het groene laken van Café Tervoort in Egmond Binnen, het clubhuis voor de twaalf leden tellende club. “Het café is natuurlijk ook dicht en is goed bezig met het bezorgen van maaltijden en straks kan het terras weer open volgens de richtlijnen. Maar ja, het biljart staat binnen.”

Thuis plassen

Erik Spaander is bestuurslid voetbalzaken bij Duinrand S in Schoorl. “Er wordt door alle elftallen weer getraind. Alleen de mini’s kunnen nu niet, want daar heb je echt de ouders bij nodig.” De gebouwen zijn dicht. “Maar het weer werkt gelukkig goed mee. Iedereen moet goed van te voren thuis plassen. We kunnen nu flink oefenen op passes geven. Want elkaar ‘afdekken’ kan nu niet. Onze eerste stond bovenaan, dat was voor ons nog een mooie instrooier geweest, net als de Groet Uit Schoorl Run, die niet door ging en waarvoor het park faciliteiten leverde. Met een beroep op de regelingen kijken we nu naar september.”

Verenigingsapp nu voor de gezelligheid 

In Schoorl is volleybalvereniging Schoorl niet overgestapt op beachvolleybal. De dertig leden hopen in september de bal weer over het net heen te laten gaan in De Blinkerd. Voorzitter Ernst Collenteur: We hebben wel gekeken naar iets buiten doen, of op het strand, maar volleybal zit toch wel dichtbij een contactsport. In een wedstrijdje kom je al snel te dicht bij elkaar. De contributies zijn gewoon betaald, daar heb ik niemand over gehoord. En voor de Blinkerd is het ook belangrijk straks weer goed door te kunnen gaan, dus de zaal is ook betaald. Onze leden gebruiken nu de app voor verjaardagen en dergelijke.”

Hotel gaf bijdrage aan het voetbal

De bal rolt wel weer, met alle mogelijke maatregelen, op de voetbalvelden. Er moesten stevige protocollen worden gemaakt om de toestemming van de veiligheidsregio te krijgen. Op het terrein van Zeevogels in Egmond Binnen, met 300 leden een grote vereniging in de gemeente, is de jeugd op 29 april voorzichtig begonnen. “Van de andere elftallen is nu alleen de selectie weer aan het trainen, de andere elftallen nog niet”, zegt voorzitter Monica van Hemert. “Bij de jeugd konden we goed zien hoe het zou kunnen. En we kijken of we misschien voor hen in de zomer open kunnen blijven, dat is zo belangrijk. De Egmondse clubs kregen spontaan een gift van Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, zo begaan waren ze met de situatie voor de jeugd. Verder gaat het wel en is er sprake van misschien een tijdelijke stop van contributieafdracht aan de KNVB.”

Continue toezicht rond de tennisbaan

Sinds 11 mei klinkt het bekende geplop weer door de buurt rond de Bergense Tennisclub Molenkrocht. “Bij ons heeft iedereen vaste uren. We hebben gevraagd om zo kort mogelijk van te voren te komen en ook meteen na het partijtje weer weg te gaan. Kleedkamers en horeca zijn dicht. En we maken voortdurend de toiletten schoon. Verder houden we continue toezicht bij de banen. Dat stond ook in het protocol dat we hebben ingediend bij de gemeente”, zegt Jan Donders. Samen met zijn vrouw is hij eigenaar van het roemruchte park. “En ja, na twee maanden zijn wij blij met wat nu kan. En zeker zijn dat ook de tennissers, soms ook wat oudere leden. Sommigen betaalden spontaan de zomercontributie dubbel! Wij zijn zelfstandig en kunnen wel wat hebben. Maar de toernooien kunnen natuurlijk niet.” Jan heeft wel een beroep gedaan op de eenmalige 4.000 euro-regeling van het Rijk. We betalen onze medewerkers 100 % door en met elkaar hebben we de afgelopen weken onderhoud gedaan.”

Derper duikers

Het virus is er niet onder water, zou je denken. Toch kunnen de zestig leden van de Egmondse onderwatersportvereniging ‘De Derpdivers’ niet het water in, niet in het zwembad en niet in zee. “Je duikt altijd minimaal met z’n tweeën”, zegt secretaris Roger Bout. Zijn bestuur volgt de instructies van de Nederlandse Onderwatersport Bond. “Het is dus een contactsport, nog afgezien van alle ruimte die nodig is voor het omkleden. En in onze boten passen met de afstandsregel nooit de vier à vijf personen. Want met dat aantal gaan we de zee op.” Zwembad de Hoornse Vaart in Alkmaar is wel weer bescheiden open. “Maar onze activiteiten passen daar nog niet in het veiligheidsprotocol. Onze leden komen uit de hele regio en misschien doen we nog een zomerse barbecue bij de botenclub op het Egmondse strand.”

Gesterkt door de leden

Het belangrijkste is dat we carré’s hebben gemaakt op onze velden, we hebben ze in vier stukken verdeeld”, zegt Tom Pedroli. De voorzitter van Voetbalvereniging Bergen heeft met zijn bestuur heel wat uren besteed aan de manier waarop sportpark De Kiefthoek weer enigszins zou kunnen functioneren. “Ouders blijven sowieso buiten de hekken. Partijtjes doen we niet, het is vooral conditietraining en oefenen op techniek.“ Tom hoopt dat de competitie in september weer kan starten. De vereniging is wel solide, maar het gemis van de opbrengsten bij de toernooien is natuurlijk best fors. Er is een beroep gedaan op de Rijksregeling en de vaste medewerkers worden gewoon doorbetaald. Wel zijn de vrijwilligersvergoedingen gestopt, nu ze toch ook niet kunnen bijdragen zoals het was. Met de gemeente zijn we in overleg of we misschien het schoolvoetbaltoernooi in juli voor elkaar kunnen krijgen. Intussen zijn ze ook fors aan het handhaven, zelfs met drones om illegale voetballers van de velden te weren. Wij voelen ons gesterkt door de vele complimenten van de leden, de ouders, de staf.”

Afbeelding
Afbeelding