Met de Zonnetrein langs de lievelingsplaatsen van Schoorlaar Jouke Minkema

Algemeen
Met de Zonnetrein langs de lievelingsplaatsen van Jouke Minkema
Met de Zonnetrein langs de lievelingsplaatsen van Jouke Minkema (Foto: aangeleverd)

DOOR ED BAUSCH (met dank aan Ype Minkema en Kees de Bakker)

SCHOORL - In zijn kist maakte hij donderdag 14 mei zijn laatste ronde door het gebied dat hij zo liefhad en dat hij op zijn duimpje kende. Al was het maar door het wandelen met de honden, die allemaal luisterden naar de naam ‘Jansen’, zoals Kees de Bakker vorige week al in zijn In Memoriam schreef in het Bergens Nieuwsblad.

De Zonnetrein bracht als onderdeel van de uitvaart het familiegezelschap naar Camperduin, waar Jouke’s wieg stond in het toenmalige hotel-restaurant. Vandaar naar Schoorl aan Zee, waar Jouke begon met zijn eerste strandpaviljoen; en door naar Hargen aan Zee, waar hij zijn tweede paviljoen opende. De route ging verder naar Schoorl, langs de vermaarde Berenkuil, waar hij in 1963 als uitbater begon. In Schoorl stonden de molens voor hem in de rouwstand. Een prachtige verrassing was het straatnaambord, waarmee Jouke Minkema naamgever is geworden van het nieuwe fietspad van Camperduin naar Hargen aan Zee. Het bord vermeldt hem als journalist van De Duinstreek. Dat was zijn echte trots.

Zorg dat je thuis bent!

Ela Hulshoff, voorzitter van de Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo en Kamp Schoorl, memoreert die trots: “Met zijn vrouw Francien, circa vier jaar geleden overleden, ging hij op de fiets zijn stukjes brengen naar het kantoor van de Duinstreek in Bergen. Jouke was een journalist die altijd voor je klaarstond. Ik had een krantenwijk en kwam ook in de Sanderij, waar hij woonde. Daar plakte hij een briefje op: ‘zorg dat je thuis bent als Ela komt met de nieuwjaarswens!’ Hij was heel precies, ook met zijn schrijfwerk.”

‘Tis maar dat je het weet’

Alphons Leijsen van uitgeverij Pirola uit Camperduin laat weten dat de vader van Jouke uit Friesland zijn geluk was komen beproeven in Noord-Holland en op het station van Schoorl werkzaam was. “Dat treintje was eigenlijk een aftakking van Bello, van de vlotbrug in Bergen naar Schagen. Jouke deed ook verslag van de gemeenteraadsvergaderingen tijdens mijn wethouderschap van de toenmalige gemeente Schoorl.” Maar ze maakten ook samen een boek: ‘Tis maar dat je het weet’, hun columns voor de Duinstreek, zonder erbij te zetten van wie welk stuk was. Pirola gaf daarnaast ook de drie boeken uit die Jouke schreef: Simon Gutter de strandvonder, Jutters en Schoorlse mensen. Alphons maakt van de gelegenheid gebruik om ervoor te pleiten dat het enorme archief van Jouke goed te plek komt. “Het is van onschatbare waarde over een lange episode in Schoorl. Er ligt bij mij ook een ooit nog uit te geven stapel artikelen van Jouke over Schoorlaars.”

Pseudoniem Loesje

Wil Janssen is bekend als de dorpsarchivaris van Schoorl, Groet en Camperduin. Hij kende Jouke Minkema wel zestig jaar, zeker ook toen ze allebei in Camperduin woonden. “Wat bijna niemand wist is dat Jouke onder het pseudoniem ‘Loesje’ allerlei personen op de hak nam. Ook de leden van de gemeenteraad, die hij dan net gewoon had geïnterviewd! Jouke vroeg me vaak voor extra informatie voor zijn stukken voor De Duinstreek, dan moest ik alle namen zoeken bij een oude foto, of uitvinden wie er allemaal in een huis hadden gewoond. ‘Oudje van de Week’, zo heette die rubriek”. Maar ja, we moesten er ook gewoon bij werken, want van die stukjes kon je niet leven. Ik werkte op een kantoor in Alkmaar en kwam zo ook vaak op het gemeentelijk archief in Alkmaar en Jouke had natuurlijk ook zijn horecatijd, zoals in De Berenkuil halverwege Schoorl aan Zee. Met de beroemde broodjes kroket.” 

Ook Bergenaar Henk Jellema werkte lang en veel samen met Jouke. Jellema laten we binnenkort in het Bergens Nieuwsblad aan het woord over hun glorietijd met De Duinstreek.

Een zeer verdiend eerbetoon aan de bekende Schoorlaar.