Coronavirus brengt chaos - column Kees de Bakker

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Door het coronavirus zijn in korte tijd tal van ouderen overleden, onder wie ook bekenden uit de regio, zoals de nestor van het Schoorlse nieuws Jouke Minkema (werd 86) en minder bekend Hanneke Wiegers (werd 76), jarenlang secretaris van de Volkstuinvereniging Groet en enthousiast deelnemer van onze literaire wandelingen. Jetske Graatsma uit Schoorl, moeder van auteur Tiddo Graatsma, overleed op 76-jarige leeftijd.

Het wordt tijd om te kijken hoe de auteurs met wie ik jarenlang gewerkt heb, elders het coronavirus verwerkten. Allereerst Andrea Vreede, Vaticaan-watcher voor de NOS en schrijfster van het boek 'De magie van Rome': "Na zestig dagen isolement mocht ik 4 mei weer eens echt het huis uit in Rome. Dat was erg fijn, vooral omdat ik toen mijn partner weer eens kon zien. We gaan hier helse tijden tegemoet. Ik hoop van ganser harte dat de Nederlanders weer naar Italië zullen mogen en dat de reis- en andere organisaties waar ik mee samenwerk in de tussentijd niet failliet zullen gaan. Verder gaat het prima. Niemand ziek, totaal werkloos of dood. En dat is al heel wat."

Philip Freriks, auteur van 'De meridiaan van Parijs', vestigde in 'In het spoor van de bevrijding' de aandacht op het abusievelijk neerschieten van zijn broer Jantje door de Canadezen bij de bevrijding van Groningen, waar Jantje logeerde bij opa en oma. Hij schreef er een sober boekje over. Hij vertelt: "Wij zitten al een paar maanden in lockdown op Corsica. Wel zo prettig en rustgevend." Zondagavond 31 mei vertelt Philip over de dood van zijn broer en het boek Jantje (kijk naar 'Kinderen in oorlog', SBS 6, 21.25 uur). Judit Neurink, voormalig correspondente in Erbil voor onder meer Trouw in Irak en auteur van 'De oorlog van ISIS', heeft zich in de Griekse hoofdstad gevestigd: "Athene is erg prettig, al merk ik wel dat mensen gemakkelijker worden – te weinig afstand houden. Dus blijf ik nog even vooral thuis (en op mijn lekkere balkon)." 

Patricia Maresch, was correspondent in Rio de Janeiro en schrijfster van 'Rio’s andere kant', over de stad en de sloppenwijk. Ze heeft het in Barcelona naar haar zin, maar er zijn zorgen over Brazilië. "Ik heb veel familie daar. Een tante heeft al coronavirus gehad, maar is gelukkig alweer uit ‘t ziekenhuis. Bolsonaro en zijn minions zijn levensgevaarlijk. Voor mens én natuur (ontbossing Amazone – kdb)."

Dumani Mandela, kleinzoon van Nelson en auteur van 'Op de vlucht voor apartheid' vertelt dat de lockdown in Zuid-Afrika zijn beperkingen heeft: "Maar we kunnen nog steeds winkelen. Het gaat nog goed, dus ik mag niet klagen. Onze eerste zoon is inmiddels zeventien maanden oud." Eugénie Brands, dochter van Cobraschilder Eugène Brands, werkt op Curaçao aan haar derde boek 'De klusjesman' en zit langer dan verwacht op Curaçao: "Na een lange quarantaine hier in de tropen wordt het tijd om thuis in Amsterdam de draad weer op te pakken." Ze hoopt woensdag 27 mei terug te vliegen. 

Cynthia Mc Leod, schrijfster van 'Hoe duur was de suiker?', vertelt over de lastige economische situatie in Suriname: "De hele boel is op slot gegaan en de scholen gesloten. Erger is de valutacrisis. De Surinaamse dollar wordt elke dag minder waard. Een wet om de wisselkoers te controleren is een farce en opgedrongen door Bouterse, aangenomen door een schijnparlement." De banken (Cynthia’s zoon Gu is directeur van de Republic Bank Suriname) spannen nu een proces aan tegen de staat vanwege de financiële chaos. De kans dat Bouterse herkozen wordt tot president is daarom dus heel gering.

Andrea Vreede en  Rosita Geukemeijer.
Philip Freriks
Andrea Vreede
Dumani Mandela
Afbeelding
Cynthia Mc Leod