Vuurtoren van de week: Ruthensand

Algemeen
Vuurtoren van de week: Ruthensand.
Vuurtoren van de week: Ruthensand. Foto: Frits van Eck

Door: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Duitse vuurtoren Ruthensand.

Vuurtorens hebben veel verschillende taken. Ze worden gebruikt voor oriëntatie en positiebepaling, markeren de veilige waterweg of waarschuwen voor ondiepten. Ze kunnen worden onderscheiden door hun identificatie: ze knipperen en flitsen gedurende lange of kortere perioden. Soms alleen wit, maar vaak ook met de kleuren rood en groen erbij.

Dag en nacht

Tot nog niet zo lang geleden waren vuurtorenwachters dag en nacht op hun torens. Na zonsondergang om te zorgen dat het licht bleef branden, overdag druk bezig met onderhoudswerkzaamheden. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw zijn langs de Elbe tientallen vuurtorens geplaatst.

1955

Het 'Unterfeuer' Ruthensand is actief geworden in 1955. Deze is 15 meter hoog en heeft dezelfde lichthoogte. Je vindt hem midden in van een weidegebied vlak bij de sluis van Drochtersen. Je ziet de koeien denken “weer zo’n malloot die een foto van een toren maakt”. Het witte licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. Deze vuurtoren staat op de zuidoever van de Elbe en vormt een lichtlijn met het op 1 kilometer naar het zuiden gelegen 'Oberfeuer'.

Traditioneel rood

Hij is traditioneel rood (een beetje verbleekt) geschilderd met in het midden een witte band. Ook de ruime galerij ontbreekt niet.

Coördinaten: 53° 43' 15.45” N - 9° 25' 30.15 O