Zijn mensen zonder een glaasje alcohol op saai en ongezellig?

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra.
Graciela Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

In de jaren ’90 was ik een twintiger en ging ik bijna wekelijks uit. Meestal in Alkmaar, op en rondom het Waagplein. Maar ook met regelmaat in Amsterdam, Surprisebar, Feest van Joop, Leidseplein, etc. De bars en kroegen zaten in die tijd vanaf donderdagavond tot en met zondagavond stampvol. En de drank vloeide rijkelijk. Een film als ‘Cocktail’ met Tom Cruise, die eind jaren ’80 was uitgekomen, was al een tijd razend populair. Menig barkeeper probeerde hem na te doen en het - vooral vrouwelijke - publiek te imponeren met mooie moves en lekkere cocktails en shotjes. Veel drinken was de gewoonste zaak van de wereld. Het was ook dé manier om jonge mensen te ontmoeten. Sociale Media, mobiele telefoons, etc. bestonden niet of nog nauwelijks, je ontmoette elkaar gewoon steevast in de kroeg.

 Opkomst

Tegenwoordig is er een hoop veranderd in het uitgaansleven. Het bar- en kroegbezoek is in de loop van de jaren toch wel teruggelopen. De laatste jaren hebben met name de festivals een enorme opkomst gemaakt. Ook daar wordt uiteraard het nodige ‘ingenomen’, overigens niet alleen alcohol-gerelateerd. Er is dus een hoop veranderd, maar ook weer niet. Want films als ‘Cocktail’ hebben weliswaar inmiddels plaatsgemaakt voor ‘Chateau Meiland’, waar “wijnen, wijnen, wijnen” de gevierde slogan is, maar nog steeds worden jongeren dus aangemoedigd om alcohol te drinken, zij het in een iets ander ‘jasje’ verpakt. En wat de ‘ouderen’ betreft; genoeg mensen van mijn generatie komen nog steeds met regelmaat in hun ‘good old’ stamkroeg, of deze heeft inmiddels plaatsgemaakt voor après-ski bars of Bierfeesten. Het drinken is voor hen eigenlijk onverminderd doorgegaan.

Gezond oud worden

Voor mij is dit inmiddels lang verleden tijd. Ik ben al jaren geleden gestopt met alcohol drinken omdat ik inzag dat het mij niets meer bracht. En naarmate ik ouder werd bemerkte ik ook, hoe gezond ik ook probeerde te leven, dat mijn alcoholgebruik mij steeds meer in de weg ging zitten. Gezond oud willen worden en alcoholgebruik gaan eigenlijk ook niet samen. Wanneer je jong bent, kan je alcohol nu eenmaal beter verdragen, jouw lichaam zorgt dan vooral nog vóór jou. Met het ouder worden wordt dat anders en moet je toch keuzes gaan maken. Want dan ben jíj het, die voor joúw lichaam moet zorgen.

 Voordelen

Ik had overigens nooit verwacht dat het stoppen met alcohol zoveel positiviteit met zich zou brengen, want ‘stoppen met alcohol’ brengt alleen maar voordelen met zich mee. Geen katers, geen dronkenmansgedrag, geen alcohol achter het stuur, geen extra kilo’s, geen smoesjes waarom je te laat bent of niet komt opdagen en noem zo maar op. Altijd in control en het allerbelangrijkste: iedere dag weer gezond en fit opstaan zonder een lever die overuren moet draaien totdat je bijna geel gaat zien. Tegenwoordig is er ook nog eens heel veel keuze en aanbod op het gebied van alcoholvrije dranken, als ik uit eten ga staat er een heerlijke fles alcoholvrije prosecco in de koeler. Niet minder gezellig, maar altijd weer fris naar huis. Wie wil dat nu niet?

 Legitieme reden

Toch denken veel mensen daar blijkbaar anders over. Want wanneer je aangeeft dat je geen alcohol drinkt, krijg je meestal het nodige commentaar te verduren van mensen, met misschien wel de bekendste opmerking; “doe niet zo ongezellig!”. Vervolgens krijg je allerlei vragen op je afgevuurd, of je bijvoorbeeld ziek bent, zwanger, aan de antibiotica zit of de voor de hand liggende BOB bent. Want een andere legitieme reden om niet te drinken bestaat er volgens de “gezellige” drinkers niet. De gezelligheidsdruk is meestal zo groot dat mensen die gestopt zijn met alcohol of daartoe pogingen ondernemen, of ze willen of niet, toch vaak weer bezwijken voor dat ene gezellige glaasje (en meer).

 Sociale druk

Tegelijkertijd wordt gezegd dat alcohol drinken het nieuwe roken zou zijn, superslecht voor de gezondheid en enorm verslavend. Dat zou een reden moeten zijn om massaal te stoppen met alcohol, zou je denken. Toch? De praktijk wijst echter anders uit, wat alcohol betreft zitten mensen nog steeds in de ontkenning. De sociale druk is vaak enorm groot als je wilt stoppen met alcohol. Waar de meeste mensen trots op je zijn als je kilo’s afgevallen bent doordat je geen suiker meer eet, of blij voor je zijn omdat je gestopt bent met het roken van een pakje sigaretten per dag (“goed van je!”), daar wordt het stoppen met alcohol bijna gezien als een soort van verraad. Vooral door de mensen in de omgeving, alsof je jouw drinkmaatjes in de steek laat.

Eigenlijk is dit best vreemd, zou je zeggen. Het maakt vooral ook duidelijk hoezeer alcoholinname door veel mensen als een soort van tweede natuur wordt beschouwd. En dat het drinken van deze vloeibare en verslavende drug nog steeds volledig geaccepteerd is in onze maatschappij. Veel mensen bagatelliseren het gebruik van alcohol ook enorm, bang dat ze zijn voor een leven zonder alcohol, het grote onbekende. Alcohol drinken hoort nu eenmaal bij een sociaal en vooral een gezellig leven, het geeft mensen vaak ook een identiteit. Daarbij wordt snel ‘weg gekeken’ wanneer de negatieve effecten van teveel drinken worden belicht, zoals een structureel tekort aan belangrijke Vitamines, zoals A, B1 (welbekend door de relatie met het Wernicke Korsakoff syndroom dat zich uit in ernstig geheugenverlies en verlies van tijdsbesef), B6, C, etc.

 Risico

En wat te denken van het feit dat alcohol een risico op verschillende kankersoorten aanzienlijk vergroot en dus niet alleen maar verantwoordelijk is voor leverziektes en Korsakoff (wat op zich zelf bezien natuurlijk ook al erg genoeg is). Door alcoholgebruik neemt de kans op borstkanker bij vrouwen toe. Elk jaar krijgen naar schatting 1000 á 3000 vrouwen in Nederland borstkanker als gevolg van alcoholgebruik. Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk gaan zelfs uit van een veel hoger percentage alcohol-gerelateerde borstkanker, namelijk 22%. Het risico op borstkanker wordt al bij één glas per dag verhoogd. Hoe meer iemand drinkt, hoe hoger het risico op kanker, dus ook borstkanker. Hoe raar is het dan eigenlijk, dat vrienden en familie het maar heel ongezellig en vooral ook jammer vinden wanneer je niet meer drinkt?

 Test

Durf dus eens na te denken over hoe een leven zonder alcohol er voor jou uit zou zien, hoezeer dat jouw gezondheid (en nog veel meer dan dat) ten goede zou komen. Doe bijvoorbeeld eens een test, zoals er zoveel op internet te vinden zijn op websites als Alcoholenik.nl. Of meld je eens aan voor een workshop. Die maken (mij) vooral ook duidelijk hoeveel verborgen alcoholproblematiek er is. En dan niet alleen in de laagste lagen van de samenleving, maar bijvoorbeeld ook bij groepen hoog opgeleide en succesvolle mensen. In de Verenigde Staten hebben ze daar zelfs een term voor: High Functioning Alcoholic. Succesvolle mensen, die tegelijkertijd afhankelijk zijn van alcohol en in stilte lijden.

 Spiegel

Kijk dus eens met enige regelmaat in de spiegel en vraag je af: “hoe gezellig is mijn leven eigenlijk écht, mét en zonder alcohol?.” In ieder geval kan ik uit eigen ervaring zeggen dat mijn leven er niet minder gezellig op geworden is, integendeel. Cheers! (uiteraard met een 0.0).

Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

gracielahoekstra@gmail.com

Telefoon: 0628049449