Coby Duin houdt het centrum van Bergen netjes

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

DOOR ED BAUSCH

BERGEN - Net als we voor het maken van de foto aankomen bij de containers naast het ‘Harmoniegebouwtje’ komt een mevrouw vragen of er ook een Volkskrant van zaterdag is. “Want mijn dochter staat daarin.” 

“Een frituurpan met olie en al”

En zo gaat het altijd. Wie gewoon trouw het opgespaarde papier en karton (“liefst platgemaakt”) naar de blauwe containers komt brengen realiseert zich misschien niet wat er allemaal aan de hand kan zijn op dat zo veel bediscussieerde terreintje bij de entree van Bergen. Hoe dan ook is Coby Duin al jaren een bekend gezicht voor velen op die plek. Zij zorgt er geheel belangeloos voor dat het er zo netjes mogelijk uitziet. “Die krant van zaterdag had ik vanochtend meen ik al gezien in de achterste container.”

“Door internetbestellingen is er veel meer karton”

Tien containers staan er sinds jaar en dag opgesteld op het drukke punt in het Bergense centrum. Een deel van de opbrengst gaat naar Bergens Harmonie voor instrumenten en het clubgebouwtje. Het lijkt wel alsof de containers altijd vol zijn. “Door de toename van internetbestellingen is er veel meer karton en lang niet iedereen maakt dat plat. Daardoor stromen de containers gauw over. Of men zet het karton gewoon er gewoon naast en dan wordt het gauw een rommeltje.” Een paar keer per jaar gaat Coby naar haar dochter op Kreta. Maar anders is ze van maandag tot en met zaterdag twee keer per dag te vinden bij de containers. Op zondag komt ze alleen ’s avonds even de boel ordenen. Wie haar daar treft moet niet verbaasd zijn als ze opmerkingen en instructies rondstrooit. Want ze is flink van de tongriem gesneden en een oplettende burger. “Als ik ergens van een stilstaande auto de lichten zie branden, ga ik op zoek naar de eigenaar om die te waarschuwen. Kleine moeite toch en ik hoop dat anderen dat ook bij mij doen.”

“Veel dingen zitten gewoon nog in de verpakking...”

Want ze is gewoon een oplettende burger, zeker ook milieubewust. Ze bracht tot tien jaar geleden, volgend jaar word ze 75, De Duinstreek rond in de 9 Nessen, en daar zag ze hoe in de flats het oud papier werd verzameld. Zo is ze dat ook gaan organiseren voor het Merelhof, waar ze woont. “Van het een kwam het ander.” Geheel belangeloos en zonder opdrachtgever doet ze dit werk. “Want ik zie het echt als mijn werk”, zegt ze. “Het kerstpakket van de Harmonie is al prachtig.” Verbaasd over wat ze aantreft is ze al lang niet meer: televisies, koffiezetapparaten, hele jaargangen van tijdschriften, boeken, schilderijen. Allerlei spullen, soms nog in de verpakking. Ze heeft een boekentafel bij haar huis neergezet en deelt veel uit aan wie iets kan gebruiken. Veel gaat ook naar de kringloop in Alkmaar en nu ook naar de ‘leefwinkel’ op het Bergense Ecodorp. Daar aan de Groeneweg is het op donderdagen halen en brengen. Coby is er vrijwilligster.

Hard gewerkt, veel gezien

Ze komt uit Warmenhuizen en ging onder meer in Bergen naar school, bij de zusters Ursulinen in Huize Dennenheuvel aan de Kerkelaan. Ze werkte in de thuiszorg, maar haar gezin ging ook naar Texas, waar haar man werd opgeleid om patriotraketten te besturen. Later woonde het gezin met twee dochters in Leeuwarden, haar man werkte er op de vliegbasis. Sinds 2001 woont ze in Bergen. Soms lijkt het wel verslavend, om steeds naar de containers toe te gaan. Maar van de toevallig langskomende wethouder Bekkering kreeg ze een keer een compliment. “Noem het maar bezieling, wat jij doet.” Veel Bergenaren zullen dat zeker zo zien en zijn er blij mee dat er iemand zorgt voor dat kostbare stukje grond. En ja, die Volkskrant van zaterdag kwam boven water!