Jacob Vis over zwarte dennen: 'Black lives matter!'

Algemeen
Jacob Vis op de kale vlakte na de bomenkap, voor hem is nog een rijtje zwarte dennen gespaard gebleven.
Jacob Vis op de kale vlakte na de bomenkap, voor hem is nog een rijtje zwarte dennen gespaard gebleven. Foto: Lenny Vis

BERGEN - Jacob Vis schrijft deze maand de gastcolumn voor de Duinstichting. Burgemeester Peter Rehwinkel verzorgde de juni-column getiteld 'Verzot op het Schoorlse- en Noord-Kennemerduin-gebied'.

Jacob Vis is oud-bosbeheerder bij Staatsbosbeheer en bovendien auteur van een omvangrijk oeuvre aan thrillers en bovendien vier Indië-romans ('Tandem', 'Moerta', 'Merdeka!' en 'De Borneo-Deal', waarin de orang oetan het onderspit dreigt te delven bij de boskap daar). Op verzoek van de Duinstichting schrijft hij de juli-gastcolumn voor de websites van de Duinstichting en Schoorlse Bos moet Blijven

'Black lives matter'

Onder de titel 'Zwarte dennen' schetst hij de situatie in de Schoorlse duinen toen er nog geen bossen waren en de omringende dorpen Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl, Groet en Camperduin last hadden van stuifzanden. Daarom werd in de negentiende eeuw besloten tot het plaatsen van 'zwarte dennen', met name de Oostenrijkse en Corsicaanse den. Botanisch geen dennen maar pijnbomen, die een eigen sfeer uitstralen. Daarom begrijpt hij als oud-boswachter niets van de kapdrift van zijn eigen vroegere werkgever Staatsbosbeheer. Zeker als de voor de omgeving beschermende bomen weer plaats moeten maken voor stuifzand. Hij heeft zijn verontwaardiging hierover uitgesproken tijdens een hoorzitting bij de Provinciale Staten van Noord-Holland, maar de bosslopers kraaiden victorie. Ook in Schoorl protesteerden mensen tegen de moord op geliefde zwarte wezens en in hun strijd tegen de zwarte dennenmoordenaars hebben ze een nieuwe, ijzersterke slogan: 'Black lives matter!'.

Vanaf 1 juli is het complete verhaal te lezen op www.duinstichting.nl en www.schoorlsebosmoetblijven.nl.