Vuurtoren van de week: Pointe de Combrit

Algemeen
Vuurtoren van de week: Pointe de Combrit.
Vuurtoren van de week: Pointe de Combrit. (Foto: Frits van Eck)

Door: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Franse vuurtoren Pointe de Combrit.

Aan de zuidkant van de Franse regio Bretagne is de Pointe de Combrit (Phare de Sainte-Marine) te vinden. Tot aan de Franse revolutie was Bretagne een zelfstandige provincie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam ik tijdens vakanties nog veel op de weg geschilderde leuzen tegen de Franse regering en voor onafhankelijkheid. Bretagne (Breiz), een fantastische streek om op vakantie te gaan, kleine, vaak tussen de rotsen gelegen strandjes, klifpaden en pittoreske haventjes. De Pointe de Combrit staat aan de monding van de rivier de Odet. Hij vormt een lichtlijn met de iets ten noorden gelegen vuurtoren van Bénodet. De “Pointe” staat op prachtige locatie.

1885

Deze vuurtoren is al actief sinds 1885 en werd in 1943 geëlektrificeerd. Hij is gebouwd door César Maubrat, een aannemer uit Pont-l’Abbé. Op 10 augustus 1944 door Duitse troepen beschadigd, moest het tijden met een noodverlichting doen en was pas in 1952 weer volledig hersteld. De toren is 17 meter hoog en heeft een lichthoogte van 19 meter. Hij geeft, afhankelijk van de richting, iedere 12 seconden vier keer, een wit of rood licht. Deze vierkante, stenen toren is vastgemaakt aan een huis van twee verdiepingen. De vuurtoren is wit geschilderd, met uitzondering van de stenen op de hoeken. De toren is helaas niet open voor publiek. Een paar honderd meter van deze vuurtoren is een parkeerterrein.

Coördinaten: 47° 51' 51.48” N - 4° 06' 46.1'' O