Oude Raadhuisje Schoorl omgetoverd tot museum met rariteiten en exotische voorwerpen

Cultuur
Hans Peter Corbee en zijn vriendin Nathalie Wijker speuren heel Nederland af naar bijzondere voorwerpen.
Hans Peter Corbee en zijn vriendin Nathalie Wijker speuren heel Nederland af naar bijzondere voorwerpen. Foto: vincentdevriesfoto.nl

SCHOORL-Een bereisd man, zou je denken als je ‘Verwondering 1601’ binnenstapt en Schoorlaar Hans Peter Corbee bezig ziet in het voormalige Raadhuisje in Schoorl, vlak naast de kerk in het centrum van het duindorp. Niets is minder waar.

“Ik heb al moeite om op weg te gaan naar Schiphol”, zegt hij glimlachend. “Het meeste heb ik gekregen, gevonden in vuilnisbakken of gekocht op markten en dergelijke. Gewoon in Nederland.” Van veel voorwerpen kent hij wel het verhaal. Dat alles maakt dat Schoorl opeens een hele leuke aanwinst rijker is met een leestafel, huisconcerten en een klein terrasje en al. Vanaf vrijdag 3 juli open voor publiek op woensdagen, vrijdagen en zondagen van 12.30 tot 17.30 uur, Duinweg 3.

Wondere wereld

Een groot gevoel voor schoonheid en verwondering, dat is Hans Peter Corbee wel toevertrouwd. “Ik denk in fascinaties.” Samen met Nathalie Wijker en Dorien Tamis vormt hij sinds kort de stichting Verwondering 1601. Die titel prijkt nu ook naast de entree van het monumentale gebouwtje. Wijker en Tamis hebben een grote kennis van etnografie, van kunstvoorwerpen, de museumwereld en van publicaties. Het trio weet zich gesteund door talrijke personen uit de kringen waarin ze bewegen, landelijk en in de regio. En dat lijkt terecht, want er openbaart zich een wondere, wereld in het voormalige Raadhuisje uit 1601, dat hiermee eindelijk ook ontsloten raakt voor iedereen. Een Wunderkammer in Schoorl.

De wereld in huis gehaald

Tot voor kort was het Raadhuis af en toe in gebruik door Hotel Merlet, voor huwelijken. De familie Van Bourgonje van Merlet is namens de Amsterdamse stichting Hendrick de Keyser de beheerder van het monumentje en verhuurt het nu met veel plezier aan de nieuwe stichting. Corbee en Van Bourgonje kwamen elkaar toevallig tegen, allebei in het bezit van een open blik op de wereld en een groot hart voor de kunsten. Het Raadhuisje werd niet meer zo vaak gebruikt. Dus toen was de conclusie snel getrokken: “We gaan wat leuks doen!”

Al op de katholieke basisschool in Oudorp ontstond Corbee’s voorliefde voor uitheemse voorwerpen. De katholieke missionaris daar nam af en toe de gifpijlen en dergelijke mee, die hij op zijn reizen had verzameld. Veel later, Corbee was inmiddels docent kunst en cultuur aan het Clusius College, nam hij zelf de rariteiten mee die hij had vergaard op veilingen, beurzen, braderieën en dergelijke. Vooral voorwerpen uit Nieuw Guinea, Congo en Oceanië hadden zijn interesse. “Zo brachten wij ook de wereld naar onze tweeling-dochters, want die kunnen vanwege hun meervoudige handicaps niet reizen.” Lezers van voorheen De Duinstreek herinneren zich wel de wekelijkse columns van Robin Corbee. Zij schrijft vanuit eenzelfde verwondering als die van haar vader.

Koffie uit de gevangenis

Tijdens het bezoek van het Bergens Nieuwsblad komt een mevrouw het skelet van een vis brengen. De diversiteit aan wonderlijke en geschiedkundige attributen is groot in de Schoorlse aanwinst. Een eeuwenoude Afghaanse luit, een tijgerkop, maskers, vaatwerk, vruchtbaarheidsbeeldjes, een krokodillenschedel, tasjes van sjamanen en nog heel veel meer oude voorwerpen met hun verhaal. Dingen die iets laten zien van verre en vaak ongekende werelden en hun geschiedenis. Ook zijn er etnografische sieraden en vlinders te zien van Nathalie Wijker. Uit het keukentje naast de entree (de voormalige gevangenis van Schoorl) komen straks kopjes bijzondere koffie en thee, te serveren op het miniterrasje op het grasveld naast de kerk. “Natuurlijk wordt er gedronken uit hele aparte porceleinen kopjes en bekers. Binnen hebben we twintig krukjes, want we gaan verwonderende huiskamerconcerten ruimte bieden en iedereen kan hier binnenvallen voor de leestafel.” De stichting werkt nu aan een idee voor de zolder. Zo blijft er altijd wat te dromen. “En dat is broodnodig.”

Kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis naar binnen, anderen mogen 2 euro betalen om even te verpozen in de nieuwe wondere miniwereld aan de voet van het al even wonderlijke Klimduin. Reserveren kan via 06-84209964.

ED BAUSCH