Klapstoeloverleg in fietsenstalling

Algemeen
ALKMAAR 04-07-2020: Klapstoeloverleg Ons bergen
ALKMAAR 04-07-2020: Klapstoeloverleg Ons bergen (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Door: Ed Bausch

BERGEN - Nog maar een paar weken oud is ‘Ons Bergen’. En toch hield het nieuwe platform voor alle kernen onlangs al een eerste overleg, met onder de deelnemers ook de onlangs aangetreden wethouder Arend Jan van den Beld. Vanwege corona werd het een klapstoeloverleg, met in ieder parkeervak bij het gemeentehuis een stoeltje. Door de barre weersomstandigheden verhuisde het bemoedigende aantal van twintig deelnemers naar de fietsenstalling. “Een ontzettend positieve ochtend”, zegt Eelke Veenstra namens het platform.

Geslaagde debuutactie 'Ons Bergen'

“We wonen in onze gemeente met velen bij elkaar, verspreid over een groot grondgebied. Overal zijn er inwoners met kennis van hun gebied, straat of wijk. Die kennis boven water halen, laten meetellen. Dat is waar het ons om te doen is. Wij zijn vooral gericht op de toekomst van de hele gemeente, we kijken niet zozeer terug op de afgelopen jaren, die een vijftal moeizame dossiers opleverden. We willen bijdragen door onafhankelijk van de gemeente aan de toekomst te werken. En daarbij kan ieder idee van waarde zijn.” Eelke Veenstra is een van de initiatiefnemers van ‘Ons Bergen’. Daar is nu een twintigtal inwoners vanuit alle kernen bij betrokken. “De bedoeling is echt om een platform te zijn, dat de gemeente in haar beleidsvorming ook tot steun kan zijn. Wijkverenigingen en wijkregisseurs doen natuurlijk ook prima werk, maar bereiken niet altijd iedereen. Voor sommige inwoners kan de drempel te hoog zijn. Of ze voelen zich alleenstaan, weten niet hoe ze hun gedachte voor het voetlicht moeten brengen.”

Oprichting platform past in deze tijd

Passend bij de tijdgeest

De oprichting van het platform lijkt te passen in deze tijd. Velen willen wel degelijk deelnemen en bijdragen aan de maatschappij, maar vinden niet meer zozeer hun weg in de gangbare kanalen of inspraakrondes. Dat kan besluitvorming opleveren met een geringe acceptatiegraad. Dat moet beter kunnen, vindt het platform. Eelke noemt voorbeelden waar initiatieven van onderop tot fraaie resultaten hebben geleid, zoals het complex De Hallen in Amsterdam (waar nu onder meer televisieuitzendingen vandaan komen) of de oude dierentuin in Emmen. “Door breed gedragen ideeën zijn die bijna opgegeven plekken weer tot leven gekomen.” Eelke Veenstra (geboren in Hoorn en nog maar een paar jaar geleden vanuit Oegstgeest met gezin verhuisd naar Egmond aan den Hoef) wil graag bijdragen aan het gebied waar hij zo blij mee is. “En we zagen dat het met burgerparticipatie echt wel anders, positiever kan.”

Pastoor biedt kerkruimte aan

Hijzelf lijkt, met zijn veertig jaar en zijn collega’s in het platform, een exponent van een grote groep medelanders die wat anders willen, of die zich sterk willen maken voor het behoud van iets moois. Vaak is dat heel praktisch gericht. “Zaterdag was er bijvoorbeeld de pastoor van de kerk in Egmond aan Zee. Zijn kerk is veel vaker te gebruiken en via het platform kan zijn aanbod wellicht veel inspiratie opleveren. Wij vragen aan de inwoners in alle kernen: Wat is je idee, wat heb je ervoor nodig, hoe kunnen wij, hoe kan de gemeente erbij helpen?” Het platform bekijkt nu de oogst van het eerste klapstoeloverleg, streeft naar een stichtingsvorm met daarbij vooral een heel open, verwelkomende structuur en werkt verder aan de spiksplinternieuwe website onsbergen.nl

Meer weten: onsbergen.nl

''Wijkverenigingen en wijkregisseurs doen natuurlijk ook prima werk, maar bereiken niet altijd iedereen''