Egmond draait op volle toeren

Algemeen
Rechts naast wethouder Bekkering Egmonders Jan Vallentgoed en Sandy Dekker
Rechts naast wethouder Bekkering Egmonders Jan Vallentgoed en Sandy Dekker Foto: Ed Bausch

Door: Ed Bausch en Michel Ranzijn

EGMOND AAN ZEE - Iedereen die deze zomer door de Voorstraat loopt - richting het strand - ziet en voelt ongetwijfeld de aantrekkingskracht van het draaiende reuzenrad prijkend aan de horizon. Zelfs een loopje vanaf de boulevard richting het centrum is anders dan anders. Een gevoel van 'leven' overheerst. Eindelijk weer. En wat voelt het goed. Mogen we weer? Ja, het mag weer. Een draaiende motor aan de kust van Egmond aan Zee. Wie daar de symboliek niet van inziet, begrijpt nog niet helemaal wat de impact is op het vissersdorp van het niet meer weg te denken reuzenrad. Vorige week vrijdag was de feestelijke opening en nu al kan gesteld worden dat de verticale draaimolen een broodnodige en geweldige aanwinst is voor het dorp.

Eenheid tussen dorp en gemeente maakte Jan Vallentgoed’s Europarad mogelijk op toplocatie in Egmond aan Zee

Reuring. Precies wat de Egmondse economie nodig heeft in de nog altijd bizarre coronatijd. Door voortdurende beperkende maatregelen zitten lokale ondernemers in een lastig parket en meer dan ooit was een impuls als deze nodig. Jan Vallentgoed - geboren Egmonder - klopte succesvol aan bij de gemeente om zijn reuzenrad in Egmond aan Zee te plaatsen. Een schot in de roos blijkt nu.

Trots

Waar strand, winkels en terrassen in elkaar overvloeien en Nijntje altijd waakt over het zeedorp staat nu trots het Europarad van Derper ondernemer Jan Vallentgoed. Een voorzichtige glimlach tekent zijn gezicht na een voorjaar met zorgen. Nu kan een van zijn drie attracties deze zomer toch nog bezoekers ontvangen. Had hij ooit zo’n mooie plek voor zijn reuzenrad en nog wel in zijn eigen Egmond? Het grandioze uitzicht vanuit de bakjes is mogelijk geworden door een eendrachtige en snelle en misschien ook wel ontroerende samenwerking met de andere ondernemers en de gemeente. Hoe in Egmond van de nood een deugd werd gemaakt.

”De gasten kwamen begin juni toch weer naar onze gezinsbadplaats. En toen dachten we: Maar hoe nu?”

In een plaats waar zo goed als iedereen leeft van bezoekers aan strand, duin, verblijfsaccommodaties, horeca en leuke winkeltjes hingen de kopjes wel even, dit voorjaar. Maar Egmonders zijn ondernemers en de ondernemersvereniging onder voorzitterschap van Sandy Dekker lijkt een club van één voor allen en allen voor één. Net als in andere kernen kwam er een gemeentelijke corona-taskforce. Die operatie zit in de portefeuille van wethouder Erik Bekkering. “Het ging ons om twee zaken: veilig welkom heten overal in de gemeente en kijken wat kijken wat mogelijk zou zijn. Net als elders is ook in Egmond de ideeënkracht van onderop gekomen. En die kracht hebben we waar maar enigzins mogelijk gefaciliteerd. Daarbij hebben we als College van Burgemeester en Wethouders veel vertrouwen van de gemeenteraad gekregen. Dus we konden snel doorpakken en de plaatsing van het reuzenrad mogelijk maken”, aldus Bekkering.

“Onder druk is alles vloeibaar”

“We stonden voor de vraag: wat kunnen we doen voor onze inwoners, voor onze gasten, voor de openbare ruimte?”, zegt Sandy Dekker. “Ik heb zelf een fietsenzaak en had ook zorgen natuurlijk. Maar als voorzitter van de ondernemersvereniging voelde ik ook juist dat ik niet alleen stond. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Toen het duidelijk werd dat er toch weer gasten zouden komen zijn we begonnen met aanduidingen op de wegen, zodat de bezoekers zich veilig zouden kunnen bewegen in de straatjes en op de stranden. Daarna hebben we het idee van ‘onze’ Jan Vallentgoed omarmd. Zijn kermisattracties stonden hier maar opgeslagen en hij wilde de zomer proberen door te komen door een van zijn attracties, het beroemde reuzenrad, dan in zijn eigen dorp te plaatsen. De gemeente heeft meteen de kracht van dat idee doorzien en samen met gebiedsregisseur Nicole Zwartelé konden we snel door de procedures.” Wethouder Bekkering zegt daarover: “Onder druk is alles vloeibaar.”

Op veilige manier spectaculair uitzicht

Niet onbelangrijk in dit proces is dat al het werk dat nodig was om de gezinsbadplaats deze zomerattractie te geven is gegund aan lokale ondernemers. En natuurlijk hebben alle ondernemers iets aan de komst van het reuzenrad. “Want waar vind je nou zo’n uitzicht”, zegt Jan Vallentgoed. Zijn Europarad torent hoog boven strand en zee uit. “Dus je overziet ook de duinen rond het dorp en de winkelstraatjes terwijl je veilig je rondjes draait. Want we zijn op een vriendelijke manier heel strikt met de afstandsregels, ook in de bakjes.” In eerste instantie is de afspraak tot en met september, en dan misschien nog tot en met de herfstvakantie. Vallentgoed is trots dat hij zijn attractie eindelijk eens kan tonen in zijn eigen dorp en hoopt zo als familiebedrijf op weg te kunnen naar volgend jaar. ''Niet meer en niet minder.” Hij wil voor de gemeentelijke support af en toe wat terug doen door gratis ochtenden voor minder bedeelden en ouderen. “Een voordeel: ik heb deze zomer niet steeds kosten voor opbouwen, afbreken en verplaatsen.” Ondernemers zijn het, die Derpers. Met elkaar zijn ze trots en doen ze er alles aan om verwelkoming van gasten ook in deze bijzondere zomer goed te laten verlopen. En dit resultaat heeft hen en de gemeente zeker dichterbij elkaar gebracht. Zoals Sandy Dekker zegt: “Je leert begrijpen hoe de ander denkt, en andersom was dat ook zo.” Een ritje in het reuzenrad kost 5 euro. Dan weet je precies hoe mooi het is, daar aan zee. 

Kijk ook op egmond.nl

Proost
Afbeelding
Afbeelding
Trots overheerst bij onder meer Richard Kaandorp (Links)