Iedere week heerlijk boodschappen doen op je eigen Herenboerderij?

Algemeen
De wekelijkse uitlevering van groente en fruit.
De wekelijkse uitlevering van groente en fruit. (Foto: ivar pel)

BERGEN-Dat is het ideaal-of zou het eigenlijk gewoon moeten zijn?-van de acht zogeheten kartrekkers van ‘Duinstreek Herenboeren’. Zij streven ernaar om met ondersteuning van het landelijke burgerinitiatief ‘Herenboeren’ ook in de kustregio een eerste coöperatieve boerderij van de grond te krijgen. Een gemengd bedrijf van 20 hectare, dat circa 500 monden jaarrond kan voeden met eieren, groenten, fruit en vlees. “Een cirulair werkend bedrijf natuurlijk”, zeggen kersverse voorzitter Zaza Versteeg en algemeen bestuurslid Maarten Schiphorst, beiden uit Bergen.

DOOR ED BAUSCH

Met de Alkmaarse landbouwingenieur Diederik van Groen en Alkmaarder Bram Middel vormen ze sinds kort het eerste bestuur van ‘Duinstreek Herenboeren’. Samen met de andere vier kartrekkers vielen ze spontaan voor de landelijke oproep om aan te haken. Nu zijn ze op zoek naar minimaal 150 personen die de intentie onderschrijven om binnen niet al te lange tijd een bedrag in te leggen als eenmalige investering en zo de start mogelijk te maken en mede-eigenaar te worden van de eerste coöperatieve boerderij in de Duinstereek. “We zijn al in gesprek met diverse grondeigenaren en hopen eind september met een keuze naar buiten te kunnen komen, uiteraard ook na overleg met omwonenden.”

“Wat in je buurt is, daaraan kun je iets veranderen”

“We zoeken een stuk grond dat voor iedere Duinstreek-bewoner in vijftien minuten is te bereiken”, zeggen Zaza en Maarten. “Dan kun je er goed heen voor je wekelijkse pakket heerlijkheden van het seizoen of om er vrijwilligerswerk te doen bij de boer die in loondienst van de coöperatie zal zijn. Beiden zijn altijd al bezig met nadenken over anders produceren en consumeren. “Door de coronasituatie is dat nog sterker geworden en dat zien we bij veel meer personen in onze omgeving. Het doet ons zeer om te zien hoe er op veel plaatsen met dieren wordt omgegaan, en het is toch eigenlijk ook raar dat er zoveel met voedsel wordt gesleept?” Voor beiden is ‘dichtbij’ een trefwoord. Maarten (60) leeft al een groot deel van het jaar van zijn Bergense volkstuin en Zaza (32) ziet hoe leuk het is om met haar jonge gezin heel bewust bezig te zijn met het zelf telen van groente. Maarten is in het dagelijks leven directeur van Media Support in Alkmaar en Zaza is zakelijk coördinator van Museum Kranenburgh. “Bezigheden genoeg, maar we willen graag met vele anderen bijdragen aan broodnodige verandering en we verwachten veel support voor het initiatief. Met zo’n coöperatie kun je meewerken om geleidelijk de huidige keten van voedselproduceren te doorbreken.” De eenmalige renteloze lening bedraagt 2.000 voor een gezin of de helft voor een alleenstaande. “En dan kun je iedere week voor een bedrag onder de 10 euro een heel pakket met verse en duurzaam geteelde groenten en fruit en eieren en vlees komen ophalen.”

Betrokkenheid als extra voordeel

Velen willen tegenwoordig weten waar het voedsel vandaan komt. “Nou, op een boerderij van Herenboeren zie je het precies: de boomgaard, het klein fruit, de varkens, koeien, de groenten. Het wordt een gemengd bedrijf, met al gauw tientallen verschillende gewasssen en producten. En wat over is van de oogst gaat terug naar de vrij lopende varkens, kippen en koeien. Gebouwen zijn niet echt nodig voor de dieren, we zoeken rassen die buiten kunnen blijven blijven, onder overkappingen. Het land moet weer naar de klant, we mogen de natuur niet meer zo uitputten als nu gebeurt.” Er zijn sinds de oprichting in 2013 nu al acht coöperatieve boerderijen opgericht verspreid over heel Nederland en er zijn nu naast de Duinstreek nog 22 initiatieven gaande. Informatiebijeenkomsten in de verschillende kernen zijn er op 8 september Alkmaar, 22 september Bergen, 6 oktober Schoorl en 20 oktober Egmond. Kijk op duinstreek.herenboeren.nl of herenboeren.nl.


De herenboeren-boer in actie.
Zaza Versteeg en Maarten Schiphorst