Egmondse Reddingsbrigade over het gevaar van muien

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

EGMOND AAN ZEE - Muien staan tijdens deze zomerse stranddagen volop in de aandacht. Terecht, want wie er in belandt, kan in grote problemen raken. Muien zijn gaten tussen de zandbanken waar het water met een snelheid van acht kilometer per uur tot wel honderd meter de zee in kan stromen. Wie tegen de stroom in probeert te zwemmen, kan uitgeput raken met soms fatale gevolgen. Hoe gaat de reddingsbrigade om met deze muien? We vragen het Ron Zentveld van de Egmondse Reddingsbrigade.

“Via social media, folders en de app ‘ Lifeguard Egmond’ infomeren we toeristen en strandbezoekers. Daarnaast werken we met borden en vlaggen om strandgangers te waarschuwen. Zandbanken zijn dynamisch en verschuiven dus, dat maakt het ook wel verraderlijk, maar via de app krijgen mensen een actueel beeld van de muien.”

Altijd gevaarlijk

Volgens Ron is de zee altijd gevaarlijk. En hoewel de meeste mensen wel op de hoogte zijn van het fenomeen muien, kun je toch schrikken als je erin terechtkomt. “Daar hebben wij natuurlijk als reddingsbrigade veel op getraind en dan kun je je ook goed voorstellen wat er gebeurt als mensen tegen de stroom proberen in te zwemmen. Ze raken vermoeid en kunnen in paniek raken, krijgen water in hun mond en voor je het weet wordt het echt gevaarlijk. Je kunt je beste mee laten gaan met de stroom tot het rustig wordt en dan kun je via de zijkant weer naar het strand terugzwemmen. Afgelopen week hadden we het druk, want we zijn twintig keer in actie gekomen, waarvan er negen zijn gekwalificeerd als ‘redding’. Daarnaast doen we veel aan preventie, want als we het bewustzijn vergroten, kunnen we al veel problemen voorkomen. Op het Egmondse strand communiceren we in het Nederlands en Duits, want hiermee bereiken we nagenoeg alle strandbezoekers. In Zandvoort wordt ook in het Arabisch gecommuniceerd, omdat zij veel Amsterdamse strandbezoekers ontvangen met een migratie-achtergrond.”

Geen zwembad

Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust afdrijft. Het belangrijkste is: blijf rustig en blijf drijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door om hulp te roepen en te zwaaien. “Er zijn gewoon onverwachte elementen waar je rekening mee moet houden. Kinderen adviseer ik nooit verder dan kniehoogte in het water te gaan. De zee is simpelweg geen zwembad met vaste trappen, vaste in- en uitgangen. Oppassen dus!”

Afbeelding
Afbeelding