Vredeskerkje zoekt supporters voor de toekomst

Algemeen
Marien Schrijver in het Vredeskerkje
Marien Schrijver in het Vredeskerkje (Foto: Ed Bausch)

BERGEN AAN ZEE-Het is ruim 100 jaar oud, niet zo oud voor een kerk. Een bijzonder verhaal is het provinciaal monument wel. Het Vredeskerkje werd nog tijdens de Eerste Wereldoorlog als een statement gebouwd door het toenmalige burgemeestersechtpaar: ‘Nu zal het vrede zijn, en wel voor iedereen’. Het kerkje is nooit gebonden geweest aan een kerkelijke gezindte en kon zo een ‘kerkje voor allen’ zijn. Dat was destijds een heel vooruitziende blik. Als een van de weinige gebouwen in Bergen aan Zee doorstond het enige rietgedekte kerkje van Nederland de Tweede Wereldoorlog. De beheersstichting en de stichting Vrienden van het Vredeskerkje doen nu alles om het gebouw op die schitterende plek in de duinen nog meer in gebruik te laten zijn voor huwelijken, uitvaarten, concerten en presentaties. Investeren is het parool, juist nu.

DOOR ED BAUSCH

Momenteel trekt Bergen aan Zee weer grote aantallen bezoekers. Dat is ook niet zo gek, want de enige weg naar het kustdorp en het natuurschoon pal achter de zee geven aan de bezoekers van strand en duin een gevoel van vrijheid en inspiratie. Het Vredeskerkje toont zich in dat landschap als een sober, maar doeltreffend icoon uit een nabij verleden. “Wij willen vooral dat het kerkje nog meer wordt gebruikt”, zegt Marien Schrijver. Hij is de penningmeester van de stichting Vrienden. “Daarvoor moeten we wat meer technische voorzieningen kunnen bieden, zoals internet, betere projectie, videostreaming als service voor thuisblijvers, verlichting en geluid. Voor stabiel internet moet er alleen al een kabel van ruim honderd meter worden getrokken.” Onder de noemer ‘Geef een Gave Gift’ zijn de Vrienden begonnen met een crowdfundingsactie om de benodigde 10.000 euro bij elkaar te krijgen.

Kleinschaligheid heeft toekomst

“We zijn net gestart met de campagne, door iedereen in Bergen aan Zee aan te schrijven. Dat gaat best bemoedigend. Maar we doen ook een beroep op iedereen die deze huiskamer van Bergen aan Zee een warm hart toedraagt, ook de toeristen die jaarlijks terugkomen en de concerten bijwonen.” Marien ziet een toenemende belangstelling voor originele, kleinschalige ruimtes als accommodatie voor allerhande activiteiten. En zeker nu corona ons allemaal oplegt om in kleinere aantallen bijeen te komen. “Sowieso lijkt het alsof kleinere zalen een grotere rol gaan spelen”, denkt Marien. “En daarom willen we gewoon betere voorzieningen kunnen aanbieden.”

Gezagvoerder wordt aanjager

“Het is voor ons heel belangrijk om het authentieke interieur volledig te respecteren, dus we doen alles heel zorgvuldig en onder monumentaal toezicht. We dragen als vrienden al veel bij aan het dagelijkse en jaarlijkse beheer. Maar voor deze investering hebben we echt extra bijdragen nodig.” Marien (Amsterdam, 1953) woont sinds 1986 met zijn vrouw Stella in Bergen aan Zee, om er nooit meer weg te gaan. Hij was tot zijn pensioen gezagvoerder bij de KLM en vind het nu machtig mooi om zich met zijn mede-bestuursleden en de andere vrijwilligers in te zetten voor het kerkje. “Dus we hopen dat velen een kijkje nemen op vredeskerkje.nl en dat we vele Gave Giften en nieuwe vrienden mogen verwelkomen. Dan kunnen we aan de slag en de toekomst in.”