Dwalen door de kunstkamers

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

SCHOORL - En wéér is het Harold van Geerestein die een in het oogspringend leegstaand gebouw in de kustregio tot leven brengt. Met zijn nieuwe stichting ‘D’r in en d’r uit’ geeft hij Schoorl voorlopig een attractie van formaat. In het oogstrelende pand met de naam ‘Klein Zwitserland’ heeft hij 25 kunstenaars de gelegenheid gegeven een kamer in te richten in het toch al zo tot de verbeelding sprekende duindorp. Opeens is het pand aan de Duinweg, vlak voordat je uit Bergen komend Schoorl binnenrijdt, openbaar toegankelijk. Met gemak kan iedereen zich een flink uur amuseren op een tocht van de ene kamer naar de andere.

DOOR ED BAUSCH

“Ik krijg de kriebels als ik een pand leeg zie staan”

Pleasen voor iedereen

De bezoekers krijgen zomaar een groot overzicht van het werk van nu levende kunstenaars en hun gedachten. Schilderijen, beelden, fotografie, projecties, installaties, humor en ernst: het is er allemaal en van goed niveau op een heel aantrekkelijke manier gepresenteerd. En dan even namijmeren op het terras tegen het duin aan. Daar staan de ezels uitnodigend klaar voor weer een van de talrijke workshops. De toegang tot de Kunstkamers is gratis. Deelname aan de workshops inclusief eten heeft een prijsje, maar ze zijn befaamd en inspirerend, zeker op deze plek. “Ik krijg de kriebels als ik een pand leeg zie staan en dan wil ik de fantasie de ruimte geven. Ik vind het leuk om te pleasen, graag voor gewone mensen. En ik vind het belangrijk dat een kunstenaar er beter van wordt’, zegt Harold.

Bouwen, koken en kunst

“Een klein project”, zegt hij als het Bergens Nieuwsblad op bezoek komt in Klein Zwitserland. Een ander mens zou peentjes zweten als ‘ie zo’n gebouw een nieuwe tijdelijke bestemming zou moeten geven, nog afgezien van het dagelijkse beheer, bezoekers ontvangen en op een verwelkomende en laagdrempelige manier laten kennismaken met kookkunst en beeldende kunst. Maar Harold weet waar hij het over heeft. “Bouwen, koken en kunst. Daar draait het om in mijn leven. En we hebben een hartstikke goed team.” Samen met partner en personeelsadviseur Mirjam Effing tilt Harold van Geerestein (Apeldoorn, 1959) iedere keer weer een plan van de grond en geeft een pand voor een tijdje aan de samenleving. En natuurlijk woont hij er dan ook vaak en heeft er zijn atelier. “Mijn atelier moet wel groot zijn, want ik maak groot werk”, zegt hij staand voor zijn trots, een op ruw beton geschilderde abstracte weergave van het pand ‘Radio Kootwijk’ op Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit keer wonen ze niet in het pand dat ze openstellen. Dat doen ze nog in de voormalige PWN-panden aan het kanaal langs de Helderse weg vanuit Alkmaar.

Imposante lijst

“Gut, ja”, zegt Harold als we eens langs het lijstje lopen met de panden waar hij de afgelopen vijftien jaar zijn energie in stak. Duidelijk is dat hij beschikt over een groot netwerk én het vertrouwen geniet van een eigenaar of ontwikkelaar, in afwachting van een nieuwe toekomst van een pand. In Alkmaar had hij hij de machinefabriek van Eriks onder handen, net als Hout Moet, de Schelphoek, het restaurant in kaaspakhuis Eijssen, het Laatste Avondmaal in de Don Bosco-kerk, Schuurmans 072, de Stadskantine (in de voormalige chocoladefabriek Ringers), en tot vvor kort ‘De waterkant’ aan het Noord-Hollands Kanaal. In Bergen liet hij zich gelden aan de Landweg, waar nu een nieuw wijkje is verrezen bij de negen Nessen en aan de Voert. Altijd was er ‘Eten bij de kunstenaar’, naast de toegankelijke maar hoogstaande kunst. Je kunt gerust spreken van een persoonlijk stempel dat hij zet op een pand en de directe omgeving. “Mirjam en ik kunnen nu al fantaseren over ons volgende pand. Daar hebben we nooit onrust over. We fietsen rond en kijken wat er leegstaat, of we worden gebeld om in tussentijd goed te zorgen voor een pand. Niet altijd lukt alles, maar wij zijn altijd doende om zo ver mogelijk te komen, ergens een tijdelijk thuis te maken voor bezoekers, de kunstenaars en onszelf.”

Druk jongetje biedt nu plezier voor oog en mond

“We zagen dat Klein Zwitserland in andere handen overging en drie dagen later hadden we de sleutel en zijn we gaan herstellen en schoonmaken. Sinds begin juni zijn we open en dat zal nog zeker maanden zo zijn, met steeds weer andere kunstenaars die een kamer of een gang van het voormalige zorghuis omtoveren in een fantasiewereld.” Het pand is nu in eigendom van de SVE-zorggroep, die onlangs ook het ‘Scheringa-museum’ in Opmeer aankocht. “Ik was een druk jongetje. Nu zou je het adhd noemen. Altijd kijken, meteen doen, staren”, zegt Harold. Hij heeft alles zichzelf aangeleerd: materialenkennis, koken, schilderen. “Een plezier voor het oog en de mond, dát wil ik geven.” Een aanrader voor de komende maanden daar in Schoorl met een lange lijst van internationale en regionale kunstenaars waaronder Mauricio Escobar, Pauline Bakker, Erik Tierolf, Esther Koeman, Anno van der Heide. Kijken!

Open van 11.00-18.00 uur, behalve op dinsdagen, volledig coronaproof. www.etenbijdekunstenaar.nl

Afbeelding
Afbeelding