Vrouwen en alcohol: “Een wijntje tegen de stress?”

Partnerbijdrage
Vrouwen en alcohol: “Een wijntje tegen de stress?”
Vrouwen en alcohol: “Een wijntje tegen de stress?” (Foto: aangeleverd)

Het is tegenwoordig voor veel vrouwen het ultieme ‘medicijn’ om even te kunnen ontspannen: een glaasje wijn (of twee).

Wanneer je aan alcoholisme denkt, dan zie je eerder een verwaarloosde alleenstaande man voor je, die zijn lege kratten weer inlevert bij de plaatselijke slijterij, dan een hoogopgeleide dame die alle ballen in de lucht probeert te houden. En tóch is het nu juist die laatste groep waarbinnen de alcoholverslaving flink aan het toenemen is. Deze vrouwen hebben het doorgaans zwaar, omdat de druk van presteren vaak enorm is. En met ‘presteren’ bedoel ik natuurlijk ‘op alle fronten presteren’, zoals: een goede moeder zijn, de ideale echtgenote, de sociale contacten niet tekort doen en óók nog eens op het werk kunnen uitblinken.
Je zult nu vast denken dat ik het wellicht over de Bionic Woman heb, maar ongemerkt ben jij dit misschien wel zélf. Wanneer vrouwen een druk en hectisch leven leiden, lopen ze zichzelf met regelmaat hard voorbij. Dan is het vaak erg lastig voor hen om eens stil te staan bij wat ze nu precies zélf nodig hebben. Iedereen gaat voor; de hulpbehoevende ouders, schoonouders of andere familieleden, vrienden, de kinderen die naar school of de sportclub moeten worden gebracht. En natuurlijk niet te vergeten de echtgenoot/partner wiens baan vaak ook veel stress met zich meebrengt. Een glaasje wijn is dan het zogenaamde ‘Me-time moment’. Tijd voor jezelf.

Tijd voor ontspanning

Vrouwen hebben zo dus hun eigen motieven om alcohol te drinken, bijvoorbeeld vanwege spanningen in de relatiesfeer, het combineren van werk-privé en de vele zorgtaken die zij op zich nemen. En uiteraard is het vaak ook om de gezelligheid te doen en het sociale aspect ervan. Je drinkt een glaasje bij het diner, op een verjaardag, op visite bij vrienden, de bedrijfsborrel en ga zo maar nog even door. Op zich hoeft daarmee niet eens zoveel mis te zijn, mits je één en ander natuurlijk met mate doet. Maar ongemerkt drink je toch al vaak een paar glazen teveel.

Wanneer je bij meerdere gelegenheden per se alcohol wilt drinken dan zal je er eerder vatbaar voor zijn om een drankprobleem te ontwikkelen. En zeker wanneer je alcohol een functie geeft, zoals om te kunnen ontspannen of de zorgen te vergeten, dan wordt het gevaar van gewenning en afhankelijkheid nog vele malen groter. Je weet dan op het laatst niet eens meer hoe je zonder alcohol ontspannen en functioneren kunt. En dat is beslist geen goede zaak. Vaak wordt het dan alleen maar van kwaad tot erger; dronken uitglijders, ruzies die eindigen in slapen op de bank, dronken valpartijen, met drank op achter het stuur en noem zo maar op.
Naast dat ik mensen adviseer naar een gezondere levensstijl, begeleid ik ook vrouwen die willen stoppen met alcohol. Ik doe dit onder meer ook omdat ik een ervaringsdeskundige ben en van dichtbij (ook zelf) de problemen rondom alcohol heb meegemaakt. Ik weet daardoor als geen ander in welke gênante, pijnlijke en zelfs ook gevaarlijke situaties mensen terecht kunnen komen door overmatig gebruik van alcohol. En tegelijkertijd hoeveel beter het is om alcoholvrij door het leven te gaan en de enorme toename van de kwaliteit van leven als gevolg daarvan. Een leven waarin je veel gelukkiger met jezelf bent en veel meer toekomt aan zaken die écht belangrijk voor je zijn. En waarin je ook prima op een andere manier dan met alcohol op kunt ontspannen en plezier maken, zoals een wellnessbezoek, een wandeling in het bos, een gezellig avondje naar de bioscoop, etc.

Over ‘Me-time’ gesproken…..

Ik heb door de jaren heen alleen wel gemerkt dat de meeste vrouwen in de totale ontkenning blijven hangen en het probleem enorm bagatelliseren als je daarover met hen praat. Vooral uit schaamte maar ook uit angst voor de toekomst. Wanneer vrouwen worden geconfronteerd met de vraag of zij teveel drinken, antwoorden veel vrouwen met: “Het valt eigenlijk best wel mee hoeveel ik drink, één glas rood kan toch wel?” (daarmee wordt dan eigenlijk één fles ‘rood’ bedoeld). Of: “Maar doordeweeks drink ik nooit, alleen in het weekend, dat is toch niet zoveel?”. “En afgelopen woensdag?”, zeg ik dan, “toen ging jij toch uit eten en vertelde je dat je ook behoorlijk gedronken had?”. “Oh ja, dat was ik alweer vergeten….”.


Ook de vraag of zij een leven zonder alcohol kunnen voorstellen wordt door veel vrouwen ‘omzeild’: “Heb ik nog wel een sociaal leven als ik stop met alcohol? Wordt het allemaal minder spannend en vooral ongezellig?”. Of: “Blijft mijn relatie of huwelijk wel in stand? Ik weet namelijk niet of ik mijn man en mijn leven wel zo leuk vind als ik niet drink.” En: “Houd ik mijn baan vol zonder deze manier van ontspanning en afleiding? En de bedrijfsuitjes, borrels of de ‘zakelijke besprekingen’; hoe breng ik die door zonder een glas wijn in de hand?”.

Plezier

Vaak merk ik ook, dat veel vrouwen alcohol automatisch associëren met plezier maken; “zonder alcohol vind ik het leven maar saai”. Eigenlijk natuurlijk te gek voor woorden; dat je per se een (schadelijk) middel nodig hebt om plezier te kunnen maken, sociaal te zijn en om te kunnen ontspannen. Feitelijk zeg je daar dus mee, dat je zonder alcohol een oersaaie muts bent die alleen in een beschonken toestand een gezellig fuifnummer is en dat je andere mensen ook alleen maar leuk en gezellig vindt wanneer zij drank op hebben. Klinkt dit alles je bekend in de oren? Houd dan eens een (eerlijk) alcoholdagboek bij. Zie dan voor jezelf of je teveel drinkt en of je dat veranderen wil. Mijn advies luidt altijd: “probeer niet te minderen, maar stop gewoon, vandaag nog, nu”. “En je zult zien dat jouw leven op alle fronten beter zal worden”. Geloof me: ook zonder alcohol houd je die ballen prima in de lucht, eerder nog (veel) beter. 


Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

Stoppen met Alcohol Coach

gracielahoekstra@gmail.com

Telefoon: 0628049449