Uit het College van Burgemeester en Wethouders

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch woonde afgelopen week de eerste perspresentatie bij van het Bergense College en ving zo het laatste nieuws op over de planning van het College.

Door: Ed Bausch

Burgemeester Peter Rehwinkel herstelde dinsdag de traditie om eens per twee weken vertegenwoordigers van de media uit de eerste hand te informeren over besluiten en voorstellen van het College van Burgemeester en Wethouders. De burgemeester gaf mee dat er een goede sfeer heerst in het College en dat er resultaten worden geboekt. Tevens deelde hij complimenten uit aan de gemeenteraad, die zich in een moeilijke periode van haar beste kant heeft laten zien. Rehwinkel heeft zijn ervaringen in zijn eerste zes maanden als burgemeester opgeschreven als ‘Zes lessen’. Het Bergens Nieuwsblad komt daar binnenkort met hem op terug.

Luchtvaartnota 2020-2050

De landelijke luchtvaartnota wordt gezien als een aantasting van leefbaarheid en sluit daarom aan bij de zienswijze van acht omliggende gemeentes. Daarnaast heeft de gemeente de zienswijze van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Binnen overgenomen. VDEB-voorzitter Rob Tijsen is blij met de onderschrijving door de gemeente. Wethouder Arend Jan van den Beld daarover: “Wij vinden het geweldig dat inwoners in staat zijn om zo’n zienswijze voor elkaar te krijgen en hebben die daarom van harte onderschreven.”

Gemeente ondersteunt

Om het culturele leven in de gemeente mogelijkheden te bieden om coronaproof door te kunnen gaan heeft het College een fonds van 85.000 euro opgericht, voor 2020. Daaruit gaat 15.987 euro naar Cinebergen, 7.171 naar De International Holland Music Sessions en 21.422 naar de Kunst10daagse. Verder is er geld voor nieuwe tegenvallers deze herfst en voor organisaties om volgens de RIVM-richtlijnen te proberen de programmering te hervatten. 24 september komt in de gemeenteraad bovendien het Collegevoorstel aan de orde om dit jaar, mede met hulp van het Provinciale Noodfonds voor Cultuur, eenmalige tegemoetkomingen te geven aan het zwaar getroffen museum Kranenburgh, dit jaar 353.320 euro en in 2021 ruim 343.000. Wethouder Antoine Tromp: “Het is voor onze gemeente van groot belang om de culturele organisaties te helpen deze periode door te komen.”

Nieuw

Vorige week donderdag heeft de gemeenteraad een tweede voorbereidingsbesluit genomen om te komen tot een bestemmingsplan voor het vervolg van de herinrichting van het centrum van Bergen (het Plein). Daarmee is het niet mogelijk dat zich een vierde supermarkt (Lidl) vestigt in de voormalige ABN-bank locatie. “Wij vinden drie supermarkten in Bergen voldoende, er is ook geen draagvlak voor een vierde”, zegt wethouder Klaas Valkering. Het ontwerp-bestemmingsplan komt dit najaar in de raad. De gemeente werkt ook aan de sloop van de Bakema-flat. De gemeente is eigenaar van alle panden en werkt aan een gedachte wat er zou moeten komen in de plaats van het kenmerkende complex.

Sinterklaasintochten

De burgemeester gaat in gesprek met de verschillende comités. Hij wil eerst in een plenaire setting met de diverse organisatoren horen hoe ze zelf aankijken tegen de mogelijkheden om dit jaar toch intochten te organiseren. “In de veiligheidsregio’s is gezegd dat er ruimte is voor lokale afstemming. Maar gesneden koek is het niet.”