Pleidooi voor het bos

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

GROET - Bij de Duinstichting in Groet is de brochure De wortels van het vak van Jacob Vis verschenen. Jacob Vis was jarenlang bosbeheerder bij Staatsbosbeheer en houdt net als zijn voormalige collega’s bij Staatsbosbeheer Frits van Beusekom en Leffert Oldenkamp een pleidooi voor het welzijn van het Nederlandse bos.

Daarom voelt hij getergd door ecologen die naar zijn idee op allerlei plaatsen grote stukken bos met wortel en tak uitroeien of laten verdrinken om op de vrijgekomen terreinen iets te vestigen of te laten ontstaan dat niets met bos te maken heeft. Jacob Vis voelt zich ook betrokken bij de bossen in de Schoorlse Duinen: het Frederiksblink, het Van Steijnbos, het Leeuwenkuilbos en het Baaknolbos, allemaal bedreigde bossen, die in 1995 door de toenmalige minister Jozias van Aartsen van Landbouw en Natuurbeheer zijn benoemd tot Natuur Staatsmonument vanwege het natuurschoon en de wetenschappelijke waarde ervan. ‘Goed bosbeheer is een kwestie van beschaving,’ zo concludeert Vis die het als wonder beschouwt dat de zwarte dennen (de uitheemse/exotische Corsicaanse en Oostenrijkse dennen) nog zo vitaal zijn.

De brochure van Jacob Vis kost 2 euro (porto 3 euro) en kan besteld worden via schoorlsebosmoetblijven@hotmail.com of door overmaking van 5 euro op Triodosbanknummer NL79TRIO0338529489.