Uit het College van Burgemeester en Wethouders

Algemeen
'Nuance' leek de rode draad te zijn
'Nuance' leek de rode draad te zijn Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

Door: Ed Bausch

‘Nuance’ leek de rode draad te zijn

Sinterklaas

In de gemeente zijn er altijd intochten in de drie Egmonden, Bergen en Schoorl/Groet. In een gesprek met de intochtcomités kreeg burgemeester Peter Rehwinkel de indruk dat er bij hen voldoende animo is om dit jaar toch intochten te organiseren, ook al zal alles anders zijn. De comité’s kunnen nu hun plannen indienen bij de gemeente en daarbij aangeven hoe ze denken dat het allemaal veilig zou kunnen. Dat zal veel creativiteit vergen, alles met het doel om de kinderen en de scholen toch het feest niet te onthouden. Over de kleur van Pieten zei de burgemeester dat hij de indruk had gekregen dat de comité’s goed begrijpen dat de inzichten in de samenleving veranderen en hoe ze daarmee om kunnen gaan. “Iedereen ziet dat het vooral om een leuk feest gaat en moet gaan.” In alle opzichten dus een kans op intochten met andere nuances.

Meerjarenbegroting met grotere bijsluiter

Mede met dank aan zijn voorgangers presenteert wethouder Arend Jan van den Beld aan de gemeenteraad een meerjarenbegroting die sluitend is. “Zeker is het zo dat er nog onduidelijkheden zijn. Vooral is het nog spannend welke bedragen het Rijk de gemeentes ter beschikking zal stellen de komende jaren. De gemeente Bergen steunt daarom een resolutie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, als appèl aan het kabinet om toch vooral voldoende middelen voor het sociale domein, waaronder de wijkteams, ter beschikking te blijven stellen.” In de gemeente is de portefeuille Sociale Zaken toevertrouwd aan wethouder Antoine Tromp. Hij zegt daarover: “Wij bezuinigen niet op de zorg. Wel hebben we met succes met de andere Buch-gemeentes gekeken hoe we de overhead efficiënter kunnen doen. Dat is gelukt. Dus we hebben een kostenbesparing kunnen doorvoeren zonder consequenties voor diegenen die onze volle aandacht en zorg nodig hebben.”

Over de begroting wou wethouder Van den Beld nog wel als nuance kwijt: “De marge in de begroting is kleiner dan anders, de bijsluiter groter.”

Code rood

Wethouder Erik Bekkering verhaalde over de acties om landelijk begrip te krijgen voor het feit dat Amsterdam dan wel van onder meer Duitsland de code rood mag hebben gekregen in verband met corona, maar dat het in de rest van Noord-Holland veel genuanceerder kan liggen. “De codering overviel ons volledig en beschadigt ons nodeloos. Dus met een aantal gemeentes in de Kop van Noord-Holland wordt op verschillende momenten en plaatsen gepleit voor nuancering”, zegt Bekkering. “Samen spannen de gemeentes zich in om nog meer de nadruk te leggen op het werven van Nederlandse toeristen, voor een veilig verblijf aan onder meer de kustregio. Onze taskforces houden per kern de vinger aan de pols.”