Museum Kranenburgh krijgt AICA-nominatie

Algemeen
Museum krijgt de nominatie voor de tentoonstelling Edgar Fernhout - Licht in kleur.
Museum krijgt de nominatie voor de tentoonstelling Edgar Fernhout - Licht in kleur. (Foto: Michel Claus

BERGEN - Museum Kranenburgh krijgt AICA-nominatieMuseum Kranenburgh is genomineerd voor de AICA-prijs, een belangrijke Nederlands vakprijs. Het museum krijgt de nominatie voor de tentoonstelling Edgar Fernhout – Licht in kleur (2019). De tentoonstelling werd samengesteld door gastcurator Rudi Fuchs. Kranenburgh programmeert met regelmaat solopresentaties van grote kunstenaars die in Bergen werkten en van wier werk nationaal navolging kreeg.

De jury nomineerde drie tentoonstellingen die volgens haar in de afgelopen jaren hebben laten zien wat kunst kan bewerkstelligen: visuele prikkels creëren die het publiek subtiel of juist ingrijpend weten te raken.

AICA Nederland, een landelijke vereniging van kunstcritici en kunsthistorici, besluit in november wie wint. Kranenburgh is genomineerd samen met Stedelijk Museum Amsterdam (Walid Raad) en FKA Witte de With, Rotterdam (Rana Hamadeh) “De kunstenaar is slechts aanjager van onze fantasie. In ons hoofd ontstaat de sensatie, het verhaal, de droom. Fernhout stelde nooit teleur. Zijn werk is consistent in zijn zeggingskracht, het leest als een gedicht.” Edgar Fernhout (1912-1974) geschetst door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam en gastcurator van de tentoonstelling Edgar Fernhout - Licht in kleur in Museum Kranenburgh. Bij de tentoonstelling verscheen het boekje Edgar Fernhout – Licht in kleur. Het bevat een persoonlijk essay van Rudi Fuchs over Fernhouts kunstenaarschap, naast tal van afbeeldingen van zijn schilderijen. Vormgeving Rutger Fuchs. De publicatie is te koop in de museumwinkel van Kranenburgh, prijs €9.95. In de tentoonstelling werden bruiklenen van musea en particulieren bijeengebracht uit de periode waarin Fernhout na het overlijden van zijn moeder Charley Toorop woont en werkt in haar atelierwoning De Vlerken in Bergen. Hier trekken het omringende landschap met de zee, het strand en de duinen zijn volle aandacht. Onder zijn handen ontstaan atmosferische abstracties, licht en sereen, opgebouwd uit toetsen van dicht bij elkaar liggende tonen van kleur. Met titels als ‘Voorjaar’, ‘Zee (ochtend)’ en ‘Boslaan’ blijven zijn abstracte werken verwijzen naar landschap, seizoenen en natuur.

Fernhout inspireert tal van jonge kunstenaars als docent en begeleider bij Academie ’63 in Haarlem, de latere Ateliers ’63, een kunstenaarsinitiatief dat sinds 1963 aanstormend kunsttalent een plek biedt voor verdere artistieke ontwikkeling, los van academische kaders.

Juryrapport

Uit het juryrapport: “De abstracte doeken […] vol van licht en beweging, hingen nu op een steenworp afstand van het atelier waar ze jaren geleden waren ontstaan. De presentatie bracht het werk van tijdgenoten als Robert Ryman en Agnes Martin in herinnering. Was de context van de tentoonstelling van de Bergense kunstenaar dus enerzijds lokaal, anderzijds bracht de presentatie het werk op een internationaal contemporain niveau.”

Met Rudi Fuchs kwam de grotere rol voor de curator. Hij maakte internationaal school. Van Abbe-directeur Charles Esche noemde hem ‘de belangrijkste tentoonstellingsmaker van de twintigste eeuw in Nederland’.

Museum Kranenburgh krijgt AICA-nominatie.