Gemondkapt langs kunst in Bergen aan Zee

Algemeen
Henriette Doeve-Mensink, Jurgen Fontein en Gonny van den Oudenallen (van linkse naar rechts) zorgen voor veilig bezoek aan een bonte toptentoonstelling
Henriette Doeve-Mensink, Jurgen Fontein en Gonny van den Oudenallen (van linkse naar rechts) zorgen voor veilig bezoek aan een bonte toptentoonstelling (Foto: Ed Bausch)

BERGEN AAN ZEE - Doorzettingsvermogen is iets wat overal speelt, momenteel. En wanneer neem je een besluit om toch iets te doen? De worsteling is er alom. Iedereen zou zo’n zin hebben in de in dit deel van het jaar om op het hele grondgebied van de kernen te dwalen, zich te verwonderen. Dat is door de jaren heen in het dna van de dorpen gaan zitten. In Bergen aan Zee gaan de organisatoren door met waar ze, los van Kunst10daagse ja of nee, al sinds het voorjaar mee bezig waren: De vierde editie van Artists aan Zee.

Door: Ed Bausch

“Kunstenaars hebben het bepaald niet makkelijk nu en we willen hen toch supporten. We hebben een prachtig en breed aanbod, maken een mooie opstelling in drie zalen en zijn er zeker van dat we straks iedereen veilig kunnen ontvangen, natuurlijk heel secuur volgens de regels”, zegt Gonny van de Oudenallen, een van de curatoren.

Tuinschop wordt gezicht

Her en der zal er ergens op kleine schaal misschien nog iets te zien zijn, in een week die voor de beide Bergense nu al 25 jaar zo belangrijk en feestelijk is. Maar alles is anders dit jaar. Vijf jaar gleden begonnen Gonny en mede-organisator Henriëtte Doeve-Mensink in de gangen van Julianaduin, maar sinds twee jaar heeft hun idee bodem gevonden in het hotel bij de centrale strandopgang. Er is, naast het beeld van Sarah Michael op de foto, werkelijk van alles te zien, van heel goed niveau. Beelden, ook voor binnen, schilderijen, foto’s, striptekeningen, sieraden. Maar ook de verbouwing door Bonne ten Kate van een kapotte tuinschop tot gezicht. “Wij hebben een enorm netwerk, met ook diverse nationale prijswinnaars en kunnen het ons permitteren keuzes te maken. En we kunnen echt heel goed de bezoekers ontvangen en begeleiden, ook al is het dan nu verplicht met mondkapjes.” Van 11.00 tot 17.00, op 15 en 16 oktober tot 19.00 uur, Jacob Kalffweg 4 Bergen aan Zee, tegenover het Zee-Aquarium. Het zal niet makkelijk zijn om er achter te komen waar verder nog wel kunst op een verantwoorde manier te zien is in de herfstvakantieweek. De poging in Bergen aan Zee lijkte een dappere troost, in de dorpen gaat toch vooral het woord ‘berusting’ rond. Hoe weinig dat ook in de volksaard zit.

Bonne ten Kate maakt kunst van schroot