Maximaal 1 portie kibbeling per persoon (Satire)

Algemeen
''Joi, ze zijn allegaar gek geworden. Hoe dirreve ze'', schreeuwde Wim uit frustratie
''Joi, ze zijn allegaar gek geworden. Hoe dirreve ze'', schreeuwde Wim uit frustratie Foto: Pexels.com

EGMOND AAN ZEE - Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd voor Egmond aan Zee. In het lokale pakket van restricties zit onder meer een zogenaamd ‘kibbeling-quotum’: slechts 1 portie vis halen per persoon bij de visboer. Ook surfers vormen een besmettingsgevaar volgens de regering. De redactie sprak met Derpers Rob, Jaap en Wim.

Rubriek: Satire met Michel Ranzijn

‘Aase kennen we niet eens meer een biitje doen’

‘’Joi, ze zijn allegaar gek geworden. Hoe dirreve ze’’, schreeuwde Wim uit frustratie door de Voorstraat, waarna hij direct een bekeuring kreeg. De reden: Derps praten is afgeschaft. Vervolgens kreeg Wim nog een bekeuring toen hij zei dat de agent z’n *** moest houden. ‘’Alluvve zôol’’, snauwde hij nog toe. Tevergeefs.

Maatregelen

De maatregelen treffen vooral de Egmonders. Maximaal 1 portie kibbeling per persoon en geen Derps praten. Hoe dan? Volgens taal- en communicatie expert Van Grizzel zorgt onder meer de ‘uitgestrekte joooooi’ voor een ongekende verspreidingshaard. ‘’Volgens mij moeten ze lam wiizze. Aase kennen we niet eens meer een biitje doen’’, zegt Jaap en ook ‘Surfdude’ Rob uit Egmond snapt er weinig meer van: ‘’Maar dat is niet alles hoor. Surfers moeten om 13.00 uur uiterlijk het water uit zijn. Leg mij eens uit waarom.’’ Ook Wim is verbaasd en hij struikelt dan vooral over een hele bizarre maatregel. ‘’Maximaal dertig man in de duinen van Egmond? Hoe verzinnen ze het?’’ Alles. Nee. Alles om het virus onder controle te krijgen. Juist ja.

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst. Meer satirisch nieuws uit Echtmond? Check deze van twee weken terug..