De invloed van alcohol op relaties

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra.
Graciela Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

In mijn column zal ik in de komende edities voornamelijk aandacht schenken aan het thema Alcohol & Gezondheid. Dit is ingegeven door het feit dat ik naast mijn praktijk voor Orthomoleculaire Therapie ook werkzaam ben als Stoppen met Alcohol Coach. Ik wil er ook juist nú meer aandacht aan besteden, omdat er door de Corona perikelen veel meer, eerder op de dag en vooral ook thuis gedronken wordt. Nu de horeca opnieuw haar deuren heeft moeten sluiten en alcoholverkoop deels aan banden wordt gelegd, zal dit ook zeker zijn weerslag hebben op mensen die juist afhankelijk zijn van alcohol. Ik zie het al helemaal voor me, dat er nu massaal alcohol zal worden ingeslagen in plaats van wc papier. Ik hoop in ieder geval met mijn column te bereiken dat mensen wat kritischer willen kijken naar hun eigen alcoholgebruik.

Deze keer besteed ik aandacht aan de invloed van alcohol op relaties. Want mensen onderschatten vaak hoe groot de invloed van alcohol is op hun relatie. Alleen al het feit dat veel relaties zijn ontstaan onder het genot van een drankje is natuurlijk best veelzeggend. Sterker nog, iemand die niet drinkt beperkt behoorlijk zijn of haar kansen op de relatiemarkt. Een mooi voorbeeld is het televisieprogramma First Dates; daar zie je met regelmaat hoe ongemakkelijk het wordt als één van de twee kersverse dates een Spa blauw bestelt. Direct komt daar de vraag: “drink jij niet, ben je soms met de auto?”. Als de date vervolgens kenbaar maakt geheelonthouder te zijn verandert de sfeer soms tot in het ongemakkelijke. De drinker wil namelijk het liefst niet alleen drinken. 

Als je wel eens gebrowsed hebt op een datingsite, dan is het jou ook vast niet ontgaan dat (voornamelijk) mannen zichzelf presenteren als: “ik ben een echte Bourgondiër, ik houd van romantiek en drink dan ook graag een glas rode WIJN voor de open haard. Een goed gesprek met een goed glas WIJN kan ik zeer waarderen. Een grote hobby van mij is samen koken met (uiteraard) een heerlijk glas WIJN erbij”. Eigenlijk zegt de beste man hier: “je kunt een fantastische tijd met mij beleven mits je van alcohol houdt”. Sommige mensen hebben zelfs op de profielfoto van WhatsApp of Facebook een glas wijn in de hand. Zo van; “dit ben ik, kies mij, want ik ben een gezellige alcoholdrinker”. Met zulke teksten en foto’s geeft iemand ook duidelijk te kennen dat hij of zij zeker niet zit te wachten op iemand die het houdt bij een flesje Spa blauw of een muntthee. “Stel je eens voor, een kopje thee voor de open haard”. Het zou volgens de Bourgondiër verboden moeten worden.

Ik ben zelf een aantal jaren single geweest en in die periode ben ik gestopt met alcohol. In die tijd merkte ik dat het soms zeer lastig was om alcoholvrij op date te gaan. Niet zozeer voor mezelf, maar juist voor die ander die wél graag een borrel lust. Tja, je bent nu eenmaal ook moeilijker te versieren voor een man als je aan de Spa blauw zit. En dat laatste is juist een hele goede zaak, omdat je op die manier volkomen helder beoordelen kunt of je iemand oprecht leuk vindt. Dus niet omdat je in een roes de aandacht waarderen kan en het vervolgens gewoon maar een keer probeert met jouw date. Voor je er erg in hebt kun je namelijk zomaar in een relatie zijn beland met iemand, terwijl je diep in je hart weet dat het eigenlijk helemaal niet klopt en die persoon in kwestie ook niet eens zo goed voelt voor jou. Maar voordat jouw ware gevoelens de kans krijgen om boven te komen heb je ze alweer weggespoeld met een glas wijn en lijkt het (voor even) weer allemaal reuze gezellig te zijn.

Op deze manier blijven veel relaties in stand. Relaties, die goed beschouwd eigenlijk helemaal geen doorgang hadden mogen vinden. Soms wordt er zelfs getrouwd en komen er kinderen, maar het onderbuikgevoel blijft en het ongeluksgevoel stijgt. Ik ken eerlijk gezegd best wel wat stellen who are not meant to be, maar soms toch al zo’n 20 jaar of langer samen zijn. Stellen die verder totaal geen raakvlakken hebben met elkaar, wekelijks al dan niet dagelijks ruziën, vaak de weekenden doorbrengen met veel vrienden en kennissen over de vloer, los van elkaar op skivakantie gaan en daar het nodige aan de hand halen, etc. En sporten gebeurt met sportmaatjes. Zij ontlopen elkaar dus waar ze kunnen. Maar één ding hebben deze mensen meestal wél gemeen met elkaar en dat is dat zij best een stevig borreltje lusten, met of zonder elkaar. “In voor en tegenspoed drinken wij in overvloed”.

Los van dit alles is drankgebruik vaak ook een middel om de ander te controleren, te chanteren en vooral de baas te blijven. Dit leidt vaak tot een enorme scheefgroei tussen de partners. Degene die het grootste (of soms als enige een) alcoholprobleem heeft en daardoor het regelmatigst in de problemen komt, voelt zich meestal chronisch schuldig, waar de ander op zijn of haar beurt weer handig gebruik van weet te maken. Maar hoe gezond zijn dit soort relaties voor een mens, kan je jezelf afvragen? Daarnaast heb je maar één leven hier op aarde. Wil je jouw tijd hier zo doorbrengen, zonder echt gelukkig te zijn? Durf jezelf dus de vraag te stellen hoe jouw relatie eruit zou zien zonder alcoholgebruik. En durf diezelfde vraag ook aan jouw partner te stellen. Tot welke conclusies zouden jullie komen? Is er nog toekomstperspectief? Of blijft er nog maar heel weinig over zonder alcohol in jullie levens omdat het voornamelijk om de alcohol draait? En waar kies je dan uiteindelijk voor?

Hoe dan ook, veel alcohol drinken is niet alleen ongezond voor het lichaam en de geest, maar ook zeker niet bevorderlijk voor een gezonde en goede relatie. Mijn advies is: kijk eens kritisch naar het alcoholgebruik, het daarmee samenhangend gedrag van jezelf en jouw partner binnen jullie relatie en naar welke invloed het daarop heeft. En zie dan of het nodig is om het anders te doen. Spreek bijvoorbeeld af om eens een aantal weken alcoholvrij door het leven te gaan en of dat jullie levens (en gezondheid) ten goede komt. Mijn ervaring is in ieder geval dat een relatie alleen maar beter wordt als men veel minder drinkt of soms helemaal stopt met alcohol. En mocht je écht niet bij elkaar blijken te horen, dan zou je dat maar al te graag willen weten, toch? Wie weet wat de toekomst nog voor je in petto heeft. 

En bedenk: je kunt je altijd nog opgeven voor First Dates, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Gezonde groet, Graciela Hoekstra 

Orthomoleculair Therapeut

Stoppen met Alcohol Coach

Mobiel: 0031628049449