Burgemeester: ‘Roeien met de riemen die we hebben’

Algemeen
De Kazerne in Bergen open voor jongeren
De Kazerne in Bergen open voor jongeren Foto: Ed Bausch

DIVERSE KERNEN - Burgemeester Peter Rehwinkel spreekt zijn grote waardering uit voor iedereen die zo goed mogelijk alle richtlijnen opvolgt en voor de medewerkers in de gemeentelijke zorginstellingen. “Het is allemaal niet mis wat we met elkaar doormaken, nu voor de tweede keer. Maar ik heb ook zorgen, want we zien het toenemende aantal besmettingen ook in onze gemeente, met name in de verzorginghuizen en dat geeft heel verdrietige en kwetsbare situaties. Aan de ene kant zeg ik ‘houd moed’ tegen iedereen. Aan de andere kant ook: wie maatregelen niet volgt trekt in feite een lange neus naar de mensen in de zorg en ook naar de vele ondernemers die nu weer een heel moeilijke tijd hebben. Dus ook ik doe weer de klemmende oproep om waar ook mee te werken aan dit taaie gevecht op zoek naar licht in de tunnel.”

Door: Ed Bausch

“Voor het eerst sinds maart mijn schoenen weer aan”

“Iedereen was weer aardig aan de gang in de zomer en nazomer. Deze nieuwe situatie is toch wel onverwacht zo ernstig gekomen. En mensen vínden nu ook iets van maatregelen, meer dan in het voorjaar. Hernieuwd inzicht om de maatregelen te volgen is moeilijk, maar heel hard nodig om erger te voorkomen”, zegt de burgemeester. “We moeten allemaal elkaar nu het goede voorbeeld geven, ook al staat her en der het water aan de lippen en missen we het verenigingsleven, de cultuur, gezelligheid.” De Fjoertoer in Egmond, de Sinterklaastintochten, Sint Maarten: de burgemeester kan nu nog niet zeggen of het kan en hoe het dan moet. “Maar waar mogelijk doet de gemeente wat ze kan in deze situatie.” De Gemeenteraad komt nog wel fysiek bij elkaar, veilig in de Blinkerd in Schoorl. “We letten op het democratisch proces in beleidsvorming.”

Koffiedik kijken

“Van de sporten is alleen tennis nog mogelijk”, zegt Jeoffrey Koorstra van sporthal en dorpshuis De Blinkerd in Schoorl.“ Het volksdansen kan dan weer niet, yoga, en dansen voor kinderen dan weer wel. Zingen kan met maximaal dertig koorleden. Concerten kunnen niet meer, terwijl de filmvertoningen wel doorgaan, ook al is het nu voor minder publiek. De vele cursussen gaan nog aardig door, daar zijn de ruimtes groot genoeg voor. “Maar ja, we kunnen nooit iets schenken. Bestuur en medewerkers van de Blinkerd zijn wel blij met de vaste gebruikers en nu met de Raadsvergaderingen. Ons bestuur werkt hard aan het open blijven van ons multifunctionele gebouw, ook al is het vooral koffiedik kijken.”

Beheerder wil zo graag wat inschenken

In Egmond aan den Hoef valt het Bert de Leeuw nog mee. De voorzitter en ook manager van dorpshuis De Hanswijk zegt wel dat het niet nog een jaar moet duren. “Maar mede dankzij een aantal vaste huurders, waaronder de GGD, een fysiotherapiepraktijk en de stichting Welzijn kunnen we open blijven, al is niet met de gebruikelijke gezelligheid. Het verenigingsleven leunt ook op elkaar ontmoeten. Dat kan nu niet en de bar is ook dicht, terwijl onze nieuwe beheerder zo graag fijne koffie schenkt en mooie biertjes tapt. Nou ja, nu heeft hij meer tijd zich in te werken.” Het bridgen in De Hanswijk is wel gestopt, want dat is in competitie. Het volksdansen was weer gestart, maar is nu weer opgehouden. De Leeuw: “Er zou een tweede golf komen, maar wat er aan hing wisten we niet. Nu wel en we roeien met de riemen die we hebben.”

Husselen tot Ajax, Barcelona, Manchester

Alle reguliere competities zijn weer stilgelegd bij VV Bergen. “Als bestuur hebben we besloten om alles te doen voor onze voetballers tot en met 17 jaar. We hebben de elftallen in de verschillende klassen even sterk gemaakt, door ze te husselen. Voor alle spelers onder die leeftijd is er nu dus een louter interne competitie en die doen we echt met alle toeters en bellen, zoals het anders zou zijn geweest”, zegt voorzitter Tom Pedroli. “We proberen iets negatiefs een positieve lading te geven. Daarom heten de teams nu Ajax, FC Barcelona, Manchester United of FC Groningen. Verder hebben we heel veel respect voor de ouders, die niet het terrein op kunnen en in de auto blijven wachten. Pedroli is ook heel blij dat de sponsorgroep de club trouw blijft. De kantine is dicht en een project met zonnepanelen is uitgesteld. “Over voldoende liquide middelen beschikken vinden we nu belangrijker dan wat lagere stroomkosten.”

Toiletten in winkels benutten

Tom Pedroli is ook voorzitter van de Ondernemersvereniging in Bergen. Hier heeft hij het dilemma dat het bestuur graag het dorp wil promoten om te komen winkelen, terwijl dat nu juist niet echt de bedoeling is. “We proberen nu straten meer ruimte te geven voor de anderhalve meter door in overleg met de gemeente her en der fietsenstallingen weg te halen. Verder hebben we een kas gemaakt van gelden die we anders hadden besteed aan Jazz&Sail en de Kunst10daagse om te kijken wat we concreet kunnen doen voor ondernemers die het nu lastig krijgen. We proberen hen te helpen in hun contact met pandverhuurders. We moeten zoveel mogelijk de lokale ondernemers helpen. Dan is het wel raar als je op de markt een kaasboer uit Tilburg ziet staan. Verder vragen we de winkeliers de toiletten ook beschikbaar te houden voor winkelend publiek, nu dat niet in de horeca terecht kan.

Stichting Welzijn in hele gemeente actief

Stichting Welzijn gemeente Bergen heeft opnieuw het dilemma dat de meest kwetsbaren nu juist het moeilijkst zijn te bereiken. Directeur Andrea Landman is evengoed nog blij met wat er nu meer kan dan in de eerste lockdown. “Jongerencentra Joeb in Egmond Binnen, De Wal in Egmond aan Zee, De Kazerne in Bergen en de disco in De Hanswijk ontvangen behoorlijk veel jongeren. Zo kunnen we nu nog goed contact onderhouden. Voor hen, net als voor ouderen zijn veel zekerheden weggevallen. Het restaurant voor senioren in de Sanderij in Schoorl kan nu weer niet. Maar anders dan in de eerste golf mogen we nu nog steeds wel huisbezoeken doen. Eind augustus kwamen we bij een mevrouw, die zei dat ze voor het eerst sinds maart haar schoenen weer aan had. Zo lang was ze niet buiten gekomen.”

I-pads gezocht

“We zijn nu ook op zoek naar andere middelen om er alles aan te doen de sociale afstanden niet te groot te laten worden. We zoeken nog naar een aantal sponsors zodat we sommigen een I-pad in bruikleen kunnen geven met een paar heel laagdrempelige apps. Daarmee kunnen we heel makkelijk contact houden. Iedereen die wil meefinancieren mag me persoonlijk bellen op mijn 06 82107506. Dat is zó enorm welkom”, zegt Andrea. Welkom zijn ook nieuwe en hopelijk ook wat jongere vrijwilligers voor het maatjesproject, de boodschappendienst en voor klusjes. “We zien een toename in eenzaamheid en administratieve achterstand en een kort bezoekje of hulp bij iets kan zo veel verschil maken. Het is heel erg dankbaar werk.” Bel daarvoor ’s morgens naar stichting Welzijn 072 5095267.

Wandelen met coffee-to-go

Wethouder Erik Bekkering is portefeuillehouder van de Task Force-comités in de verschillende kernen. “In de eerste golf zijn er in heel dynamische samenwerkingen allerlei acties geweest, waarvan het Egmondse Reuzenrad het meest in het oog sprong. Nu pakken we, ja wel tamelijk onvoorzien, de draad weer op van het ‘veilig welkom heten’. Onze gemeente is nu eenmaal heel populair met de duinen en de zee. Dus met elkaar moeten we zorgen dat bezoekers veilig buiten kunnen zijn en veilig door de winkelstraten kunnen.”De wethouder wijst op het belang van de websites egmond.nl, bezoekbergen.nl en duindorp.nl. “Steeds meer geven die aan wat de openingstijden zijn, hoe je de lokale ondernemers kunt steunen. We moeten nu vooral een stap richting toekomst zetten, wat betreft de promotie van de kernen. Daarover gaan veel gesprekken, om straks klaar te staan. We merken ook, naast de zorgen, dat veel ondernemers nu logischerwijze beter ingespeeld zijn op de huidige beperkingen en dat is knap werk. Waar mogelijk ondersteunen we hen weer.”Bekkering mist wel de zo broodnodige ontmoetingen. “Voor een deel los ik dat op door met een coffee-to-go met partijen of enkele personen op goede afstand een wandeling te maken. Dat kan heel goede dingen opleveren.”

Hier voetballen nu Ajax en Barcelona tegen elkaar
De Hanswijk in Egmond aan den Hoef al 50 jaar open, zelfs nu.