Toekomst De Blinkerd als ‘sportief en cultureel hart’ Schoorl

Algemeen
De partijen hebben een intentieverklaring getekend
De partijen hebben een intentieverklaring getekend Foto: Pexels.com

SCHOORL - Sporten en bewegen, een rijk film- en theateraanbod, gezonde voeding, congressen en meer samenwerking tussen huurders: dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor de toekomst van het De Blinkerd. Het bestuur van het Schoorlse dorpscentrum en Social Leisure hebben daarvoor onlangs een intentieverklaring getekend.

“De Blinkerd speelt als multifunctioneel centrum een belangrijke rol in Schoorl”, zegt Leo Worm, bestuursvoorzitter van Stichting Dorpscentrum Schoorl. “Onze ruimtes worden gehuurd voor tal van activiteiten op het gebied van film, theater, muziek, cursussen en sport. Toch denken we dat er meer ondernemingszin nodig is om De Blinkerd ook toekomstbestendig te maken. Er is nog veel te winnen door actief extra huurders te werven, meer activiteiten te organiseren en verbeteringen aan het pand uit te voeren. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een externe partij: een exploitant die het belang van De Blinkerd voor Schoorl begrijpt en vooropstelt in de wijze van ondernemen. Zo zijn we bij Social Leisure uitgekomen: zij willen graag de exploitatie voor ons gaan verzorgen”, vertelt Worm.

Activiteitenaanbod

Social Leisure is een sociale onderneming die zich richt op exploitatie en beheer van maatschappelijk vastgoed: plekken die een belangrijke rol spelen in lokale gemeenschappen, zoals buurthuizen, dorpscentra, theaters en sportaccommodaties. Onder de vlag van lokale afdelingen als Langedijk Actief, Heiloo Actief en Schagen Actief, beheert en exploiteert Social Leisure in de kop van Noord-Holland onder meer zwembaden, sport- en gymzalen, theaters en dorpscentra. Directeur Teun van Etten: “We beschouwen zulke voorzieningen als het ‘cement’ van een dorp of gemeente. Onze ondernemingswijze is er volledig op gericht om dit maatschappelijke vastgoed toegankelijk te houden voor, door en met de lokale gemeenschap. Voor De Blinkerd zien we kansen om steviger in te zetten op verhuur, samenwerking tussen huurders en een publieksgerichter activiteitenaanbod. Zo willen we het totale activiteitenaanbod versterken.”

Intentieverklaring

Stichting Dorpscentrum Schoorl zal eigenaar van het pand blijven en blijft aanspreekpunt voor de gemeente. De intentie is dat Social Leisure de dagelijkse exploitatie en het beheer van het dorpscentrum uit gaat voeren. De organisatie zal hier samen met het huidige personeel invulling aan geven en eerbiedigt daarbij het dorpse karakter van De Blinkerd. Social Leisure kan daarnaast gebruik maken van het eigen dienstencentrum voor ondersteuning bij het management, de marketing en communicatie, financiële administratie en personeelszaken. Stichting Dorpscentrum Schoorl en Social Leisure kijken uit naar de samenwerking en de gedeelde missie om De Blinkerd toegankelijk te houden en te versterken. Beide organisaties verwachten binnenkort de intentieverklaring om te kunnen zetten in een exploitatieovereenkomst. Van Etten: “We zien toekomst in De Blinkerd als hét sportieve en culturele hart van Schoorl. We willen een verbindende rol spelen tussen de verschillende verenigingen, vaste huurders, bezoekers en vrijwilligers die Schoorl en De Blinkerd rijk zijn. Daarvoor zetten we in op ontmoeting, verdieping en vitaliteit.”