College stelt bouwlocaties Egmonden veilig

Algemeen
''De gemeente wil voor een aantal locaties waar al jaren over woningbouw wordt gesproken de bouwmogelijkheden op deze locaties veiligstellen''
''De gemeente wil voor een aantal locaties waar al jaren over woningbouw wordt gesproken de bouwmogelijkheden op deze locaties veiligstellen'' Foto: Pexels.com

EGMONDEN - Als antwoord op de aanhoudende woningnood in de gemeente heeft het college van de gemeente Bergen besloten enkele bouwlocaties veilig te stellen. De bouwlocaties, waar al jaren over wordt gesproken, worden in de recent vastgestelde provinciale verordening onmogelijk gemaakt. Door een formeel onderdeel van de planprocedure nu naar voren te halen en de plannen alvast ter visie te leggen, kunnen de plannen wanneer de participatie daarover is afgerond, alsnog doorgang vinden. Het gaat om drie bestaande bouwplannen in de Egmonden.

Wethouder Klaas Valkering: “De gemeente wil voor een aantal locaties waar al jaren over woningbouw wordt gesproken de bouwmogelijkheden op deze locaties veiligstellen. Want onze gemeente kent een groot tekort aan betaalbare woningen en binnen de nieuwe provinciale verordening wordt woningbouw op deze locaties bemoeilijkt. Daarom is voor deze locaties de tervisielegging van het bestemmingsplan naar voren gehaald. Tijdens deze formele tervisielegging kunnen partijen, zoals de provincie, het waterschap, wijkverenigingen en Dorpsraden laten weten wat ze van de plannen vinden.”

Het ter inzage gelegde bestemmingsplan draagt de naam ‘Veegplan Bergen 2020’. De term ‘veegplan’ is de gebruikelijke term voor bestemmingsplannen waarbij meer dan een locatie wordt herbestemd en komt van het ‘bij elkaar vegen’ van verschillende initiatieven. Het bestemmingsplan ligt tot 11 december 2020 ter visie.

Provinciale verordening

De nieuwe provinciale verordening maakt woningbouw in de gemeente Bergen nagenoeg onmogelijk, omdat grote delen van de gemeente worden aangewezen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’. Die nieuwe provinciale verordening geldt niet voor woningbouwplannen die voor de inwerkingtreding van de verordening formeel ter visie zijn gelegd. De inwerkingtreding is op vrijdag 13 november 2020.

Bestaande bouwlocaties

Het college benadrukt dat het niet gaat om nieuwe bouwplannen. De locaties waarvoor nu de tervisielegging van het bestemmingsplan naar voren wordt gehaald is een locatie ten zuiden van Egmond-Binnen, een locatie in het noorden en een locatie in het oosten van Egmond aan den Hoef. Voor deze locaties vinden de komende twee jaar uitvoerige participatietrajecten plaats.

Bouwlocatie Egmond-Binnen

De bouwlocatie in Egmond-Binnen is onderdeel van de dorpsvisie Egmond-Binnen 2017-2027. Specifiek voor deze locatie is de ‘Stedenbouwkundige visie Egmond-Binnen Zuid’ (2019) opgesteld. De ontwikkeling is als gevolg van een motie van de gemeenteraad uit juli 2019 opgenomen in de Bouwbegroting Bergen 2020 en de Focusagenda als uitwerking van het Formatieakkoord. De Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen vroeg eerder dit jaar de provincie om deze locatie als bouwlocatie aan te wijzen.

Bouwlocatie Egmond aan den Hoef

De bouwlocatie in Egmond aan den Hoef is al sinds 2010 onderwerp van gesprek tussen inwoners en gemeentebestuur. In 2013 heeft de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) het plan al besproken en geaccordeerd. Het plan is onderdeel van de gemeentelijke ontwikkelingsvisie Dorp en Duin (2014) waarover uitvoerig vooroverleg is geweest met de provincie en waarbij uitvoerig is geparticipeerd. Daarnaast maakt het plan deel uit van de gemeentelijke structuurvisie Egmond aan den Hoef (2016) waarover met de provincie vooroverleg is geweest. Deze ontwikkeling is eveneens opgenomen in de Bouwbegroting 2020 van de gemeente Bergen.