Column Kees de Bakker: Leestips voor Sinterklaas

Algemeen
De leestips
De leestips (Foto: aangeleverd)

Over twee weken is het Sinterklaas en tijd om elkaar te verrassen met een goed boek. Het aanbod is zo groot, dat ik u graag een paar tips geef. Pasgeleden had ik de 1051 pagina’s van Kwaad bloed uit, het vijfde boek van Robert Galbraith. Achter die naam verschuilt zich schrijfster J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks, die zich ontpopt heeft als een formidabele thrillerauteur. Opnieuw laat ze de oud-militair Strike en zijn compagnon Robin diepgaan om te komen tot een oplossing voor de zaak-Margot Bamborough, die sinds 1974 vermist is en niemand weet waar ze gebleven is. Het kan een bezwaar zijn om zo’n wijdlopig boek te lezen, maar je wordt iedere keer verrast door de aanhoudende wijze waarop de twee speurneuzen uiteindelijk uitvinden hoe de zaak in elkaar zit. De massamoordenaar Creed beweert stellig talloze personen te hebben vermoord die met de praktijk van de vrouwelijke arts maken hebben. Maar er blijkt iemand anders in de buurt te zijn die de werkelijke moorden heeft gepleegd en nauw betrokken is bij de vermissing van Margot Bamborough. Lees dat in het slot van het boek dat bij uitgeverij De Boekerij verscheen.

Door: Kees de Bakker

Galbraith, Chrispijn & Van Veen, Leuwsha

Herman van Veen en Rob Chrispijn hebben met elkaar gemeen dat ze beiden in de oorlog geboren zijn. Herman noemt zich Bevrijdingskind (een uitgave van Thomas Rap, de goede Thomas leeft allang niet meer, samen zaten we lang geleden op de aanbiedingsbeurzen voor de boekhandel). Herman is geboren in Utrecht, Rob in Wenen. Rob is al sinds de jaren zestig de vaste tekstschrijver van Herman van Veen. In het boek vertellen ze over hun lievelingsteksten, van Nat King Cole en Louis Prima tot Leonard Cohen (zijn beroemde song Suzanne is door Rob in het Nederlands vertaald), John Lennon, Randy Newman en Jacques Brel. Met anekdotes en een lach en een traan (ook soms geteisterd door ziekte). Beiden trekken zich nu terug in de natuur, Herman op zijn landgoed in Soest en Rob is te vinden waar de prachtigste paddenstoelen zijn, zoals in Nationaal Park Schoorlse Duinen. Hij schreef er drie boeken over. Zowel de boeken van Robert Galbraith als die Rob Chrispijn & Herman van Veen kunt u terugvinden op de nieuwe leessite van Conserve www.conserve.nl . Klik op Conserve’s Leessite.

Er is recent een interessant boek over voormalig Nederlands-Indië verschenen bij uitgeverij Athenaeum: De wraak van Diponegoro van Martin Bossenbroek, waarin twee episodes uit de geschiedenis van onze voormalige kolonie worden beschreven. In deel 2is vooral Moord en Brand (1945-1949) interessant omdat daarin naast het uitroepen van de Onafhankelijkheid door Sukarno de Bersiap beschreven wordt. Daarin werden 30.000 Nederlandse vrouwen en kinderen vermoord door de Pemoeda’s (opstandelingen). Ook de twee Politionele Acties, wat uiteindelijk leidde tot het Verdrag van Linggadjati in 1949 waarbij Indonesië definitief als zelfstandige republiek werd erkend. Interessant is ook de roman Tandem – Roman over een plantersleven van Jacob Vis die recent de Gouden Vleermuis won.

Onze andere vroegere kolonie Suriname levert ook veel literatuur op. Denk aan Astrid Roemer, Albert Helman en de romans over de slavernij van Cynthia Mc Leod: het verfilmde Hoe duur was de suiker? maar ook De vrije negerin Elisabeth. Recent verschenen eveneens twee romans van jongere Surinaamse auteurs. Van Bodil de la Parra (dochter van filmer Pim de la Parra): Het verbrande huis en van Tessa Leuwsha haar laatste roman Plantage Wildlust. Basis voor dat verhaal was de inmiddels gerestaureerde plantage Peperpot, waar ik twee keer ben geweest en de cacao- en koffiebonen zo van de boom kon plukken. Het leek toen een vergeten idylle.

Kees de Bakker