Rubriek: uit het college

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

Inperking verhuur eigen woning voor recreatie

In de gemeente wordt 10% van het eigen huizenbezit in soms hoge mate verhuurd aan recreanten. De gemeente ziet dat deze ontwikkeling slecht is voor de leefbaarheid en tot krapte leidt op de toch al onder druk staande woonmarkt. Tegelijk ziet het College ook dat er een traditie is in de gemeente, waar toerisme een belangrijke pijler is. Op 1 januari aanstaande treedt de Huisvestingswet van het kabinet in werking. Een paar maanden later gaat de regeling van de gemeente in. Dat is wat later dan voorzien. Wethouder Klaas Valkering: “Onze medewerkers hebben nu de handen vol aan de coronamaatregelen, handhaving en vergunningen. We willen het toezicht op de verhuur en de bijbehorende coulanceregeling zorgvuldig voorbereiden. Daarom nemen we nu iets meer tijd. De coulanceregeling biedt een uitzondering voor 63 dagen verhuur per jaar, maar geldt niet voor investeerders van buiten. Ook wordt onderzocht, op verzoek van de Raad, of er een uitzondering kan zijn, en in welke mate, voor de Terrasflat in Bergen aan Zee.”

Nieuwe nota’s Erfgoed en Cultuur

De gemeente werkt aan nieuwe beleidskaders voor ergfoed en cultuur. In dat traject is veel ruimte ingebouwd om de gedachten van inwoners te horen. Van 20 november tot en met 4 december is er op www.ikdenkmeeoverbergen.nl de mogelijkheid deel te nemen aan een digitaal platform. Voor 15 december staat dan een digitale avond gepland. Wethouder Antoine Tromp: “We horen graag wat inwoners waarderen aan onze erfgoedlocaties en de kunstuitingen. Met elkaar bepalen we welke keuze we maken om al het moois te bewaren voor volgende generaties en waar nodig te vernieuwen.”

Orange the world

Geweld tegen vrouwen en meisjes door schreeuwen, schoppen, slaan, vernederen, seksueel geweld, financiële mishandeling: het overkomt 45% van hen, ook in ons land. UN Women (een onderdeel van de Verenigde Naties) organiseert daarom een internationale campagne van 25 november tot en met 10 december. Op 25 november kan men deelnemen aan een livestream op www.kampanje.nl/orangetheworld. Dan krijgt men een film en is er gelegenheid voor vragen.

Los van dit alles is telefoonnummer 0800-2000 altijd beschikbaar om anoniem te bellen in geval van geweld.

Participatie

Onder deze noemer wordt gewerkt aan betere modellen om elkaar als overheid en inwoner beter te zien en horen. Participatie is meer, en vooral actiever, dan het verouderde ‘inspraak’. Wethouder Arend Jan van den Beld: “Participatie gaat vooral over inwoners in hun omgeving. We gaan werken met het BOB-model, beeldvorming-oordeel-besluit. Op www.ikdenkmeeoverbergen.nl is hier meer te vinden, over komende gesprekken tussen Raad en inwoners.”

Tot slot heeft het College, namens de Raad, een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om bij besluitvorming over nog sneller internet, 5G, toch vooral de waarschuwingen van de Gezondheidsraad over straling mee te nemen.