Nieuw Westert bijna uit de brand

Partnerbijdrage
Eigenaren Vincent Meurs en Nick Nota in het restaurant.
Eigenaren Vincent Meurs en Nick Nota in het restaurant. (Foto: Aart Tóth)

EGMOND-BINNEN – Het is alweer bijna twee jaar geleden toen in de nacht van 5 januari 2019 een hevige brand Gasterij Nieuw Westert te Egmond-Binnen grotendeels in de as legde. De voor- zijgevel en bijgebouwen konden deels behouden blijven. Eigenaar Vincent Meurs, compagnons Nick Nota en Michiel Gooijer zaten in ‘zak en as’ hoe verder te gaan. Dat had wat voeten in de aarde, want er was nogal wat te regelen, zoals oorzaak achterhalen, regelen met verzekering, contact PWN en gemeente. Wel was voor de eigenaren al snel duidelijk dat zij voor herbouw gingen om zo’n succesvolle horecagelegenheid opnieuw leven in te blazen. Gasten werden via het bijgebouw en aangepaste terras intussen geholpen toch een maaltijd en drankje te nuttigen.

Partnerbijdrage dossier

door onze verslaggever Aart Tóth

Zoals gezegd, na alweer bijna twee jaar geleden, is er nu al veel te aanschouwen van het nieuwe Nieuw Westert en de herbouw. De buitenzijde heeft duidelijk de contouren van het pand van voor de brand, met deels nog bestaande buitenmuren en de originele voorgevel. Nieuwe gevels worden met oud uitziende stenen opnieuw opgemetseld.

Aaandacht voor duurzaamheid bij wederopbouw

Veel aandacht is er ook voor de duurzaamheid bij de wederopbouw. Zo is er een warmtepomp geïnstalleerd, veel aandacht besteed aan isolatie, led-verlichting, luchtverversingssysteem Corona-proof en vloerverwarming. Geen stukje energie gaat er verloren met koken op inductie en elektra. De hele Gasterij en restaurant is gelijkvloers dus rolstoelvriendelijk, voor iedereen toegankelijk, en daarbij ook een invalidetoilet aanwezig. Meurs: “Daarbij wil ik nog even benadrukken dat de medewerking van de gemeente Bergen soepel verliep, bij het afhandelen van de benodigde paperassen en vergunningen.”

Voor de herbouw waren verschillende bouwbedrijven die zichzelf aanboden, zoals Pronk Bouw uit Warmenhuizen, die ook de Kerk in Limmen renoveerde na een brand. Dit bedrijf toont zijn vakmanschap dan ook tijdens de herbouw, uiteraard met medeondernemers. De binnenzijde van het pand straalt nu al sfeer uit met een gigantische houten constructie met stevige houten balken, helemaal zoals oorspronkelijk. Enige wat niet na te maken was waren de plaatsen waar de koeien voorheen gemolken werden. Totaal is er straks plaats voor 130 gasten, waarvan 30 op de bovenverdieping. De gezellige openhaard zal ook zijn plaats weer vinden, waarbij er geen energie verloren gaat.

De vlag alweer in de top

Voorlopig zijn de vorderingen te volgen vanaf een afstandje, tot de Corona-beperkingen ingedamd zijn. Zodra het licht op groen gaat, kunnen gasten in het aanliggende gebouw en de kas genieten van heerlijke maaltijden en drankjes. De vlag is al in top vanwege bereiken hoogste punt, waarbij de ‘kapfooi’ is uitgereikt. Nog even en de pannen liggen op het dak en is het geheel glasdicht om aan de binnenzijde smoel te geven. Vanaf april zal ook het terras weer open zijn en kinderen naar hartenlust kunnen genieten in de speeltuin en aanliggende bospartij. Naar verwachting is de feestelijke opening in het voorjaar 2021. De precieze datum is nog niet bekend. 

Nieuw Westert in de nacht van 5 januari 2019.