Vuurtoren van de week: Asnæs

Algemeen
Vuurtoren van de week: Asnaes.
Vuurtoren van de week: Asnaes. Foto: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Asnæs.

Door: Frits van Eck

Sjælland is het grootste eiland van Denemarken. Van de bijna 6 miljoen Denen wonen er ruim 2 miljoen op dit eiland. De vuurtoren van deze week is vernoemd naar het 11 kilometer lange schiereiland Asnæs ten zuiden van de Kalundborg Fjord in het noordwesten van Sjælland. Je vindt hem op het uiterste puntje van Asnæs. Met de auto is dit torentje tot op een kilometer of drie bereikbaar. Het schiereiland is grotendeels privé bezit. Om bij de vuurtoren te komen volg je noordelijke kuststrook van het schiereiland. Gedeeltelijk over een rotsig strand, of over een stukje weiland. Geen straf, het uitzicht over de fjord is prachtig. Het duurt lang voordat het torentje zichtbaar wordt, je volgt het platgetreden gras en als je de moed al bijna opgeeft is hij er ineens.

‘Kamperen’

Bij de toren aangekomen denk je ‘hier zou ik wel willen kamperen’. Maar waar ze snel vandaan kwamen weet ik niet maar binnen no time werd ik omringd door honderden, voornamelijk jonge runderen. Op zich niet erg, maar de zwermen vliegen die ze meebrachten waren minder prettig. Toch maar niet kamperen. Het leverde wel deze bijzondere foto op. De vuurtoren Asnæs werd opgericht in 1908 door het ministerie van Landbouw als baken voor de visserij. Dit vuurtorentje is 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter. Iedere 3 seconden geeft hij een lichtflits.

Coördinaten: 55° 40’ 17.91? N, 10° 56’ 5.39? O