Willemijn gaat door met louter vintage

Algemeen
kledingatelier Willemijn
kledingatelier Willemijn Foto: Ed Bausch

BERGEN - Een oogappel, zo kun je Kleding Atelier Willemijn wel duiden. In de Kleine Dorpsstraat van Bergen begint het feest voor het oog meteen al bij het hek als je de binnenplaats oploopt. In een soort mediterrane bloemrijke sfeer loop je al langs rekken met vintage kleding naar het atelier waar Willemijn Meijsen vanaf 1979 woont en werkt aan kleding: maatwerk, aanpassingen en reparaties. In de regio is ze een begrip geworden door haar vindingrijke vakwerk als coupeuse. Achter dat deel van haar werk zet ze eind december een punt. “Dat is geen makkelijke keuze, maar het goede nieuws is dat het innemen en verkopen van vintage kleding gewoon doorgaat. ”

DOOR: ED BAUSCH

“VERLIEFD OP COUPEUSEWERK”

Het vervolg is niet verwonderlijk. “Want eigenlijk heeft alles wat mijn man Jaap en ik doen te maken met recycling, en vintage kleding is dat ook. Dus die tak van het werk houden we graag aan.” Dat betekent dat ze vanaf 1 januari niet meer al ’s morgens om kwart over zes, na soms een lange avond daarvoor, lange dagen achter de naaimachine doorbrengt. Want Willemijn legde wel al haar ziel en zaligheid in het weer mooi maken van kleding. En juist die ambachtelijke houding leverde haar een grote en trouwe klantenkring op. “Maar die blijven vast wel nieuwsgierig naar onze vintage kleding, en die kan ik dan ook wel op maat maken, als het nodig is. Ik ben enorm vereerd met het vertrouwen dat de mensen altijd in mij stelden, als ze hun kleding bij mij brachten. En natuurlijk wil ik ook de coupeuses in de regio bedanken met wie ik samenwerkte. Samen hebben we ons niveau kunnen bereiken”

Van dixieland naar badhuis

Willemijn zag in 1951 het levenslicht op het eiland De Woude, zuid-oostelijk van Alkmaar. Voordat ze in 1979 naar Bergen trok dreef ze daar met het jonge gezin met twee dochters een café, restaurant, jachthaven en camping ‘t Kombof. “We waren ook een beroemd jazzpodium, met concerten van Ben Webster en Dexter Gordon. Maar het was tijd voor iets anders. Van huis uit had ik de liefde meegekregen voor het vak van coupeuse. Als klein meisje was ik altijd al bezig iets te maken met naald en draad. Dus toen deed ik alsnog de modevakschool, leerde de confectietechnieken en vestigde me hier aan de Kleine Dorpsstraat.” Het pand was destijds nog niet veel meer dan een loods, het voormalige badhuis van Bergen. Maar ze ging er aan de slag, eerst als huurster en in 1999 kon ze het kopen. Het pand is met behoud van badhuis-elementen omgetoverd tot een sfeervol atelier met gezellige muziek en allerlei leuke attributen. “Eigenlijk is het voor mij een soort huiskamer, ook al wonen we boven.”

Toga’s

“Mijn mooiste opdracht vond ik wel het maken van de toga’s voor de trouwambtenaren.” Het werken aan de kleding is werkelijk zeven dagen per week heel hard werken. Dat heb ik met alle liefde voor het ambacht gedaan, maar nu moet ik toch wat vooruit denken. En omdat recycling in ons bloed zit, vinden we het heel leuk om met de vintage kleding door te gaan. We zitten in het hogere segment qua merken, maar dan heb je ook wat voor een leuke prijs. Zo krijgt goede kleding weer een mooi tweede leven.” De sfeer op die plek in de Kleine Dorpsstraat (waar vroeger de zaterdagmarkt was) blijft als vanouds op dezelfde openingstijden (de donderdagen zijn voor het in consignatie aanbieden van kleding) warm en gezellig met een persoonlijke noot voor iedereen. Het oog blijft er gestreeld worden. Kijk op kledingatelierwillemijn.nl