satire

Hans Klokkenluider goochelt met het kabinet

Algemeen
Hans Klokkenluider laat kabinet vallen en 'het kabinep' opstaan
Hans Klokkenluider laat kabinet vallen en 'het kabinep' opstaan Foto: Ravioli

REGIO - De kogel is door de kerk: het kabinet gaat voortaan door het leven als ‘het kabinep’. ‘’Het draait om effectieve marketing’’, legt Hans Klokkenluider uit van het Outbreak Marketing Team. Het OMT adviseerde onlangs om de naamgeving van het landelijke bestuursorgaan aan te passen naar ‘Kabinep’ zodat de ‘psychologische manipulatie op een hoger niveau door kan gaan’. Volgens marketinggoeroe Klokkenluider past deze omdoping beter bij de kerntaak van de beleidsuitvoerders.

Rubriek: satire met Michel Ranzijn en Ravioli

Het OMT wordt ingeschakeld om de regio-overschrijdende uitbraak van het coronavirus met juiste marketing te bestrijden. Hun adviezen zijn bindend. Kennelijk is de bevoegdheid van het OMT nu nog verder opgerekt doordat zij zich gaan bemoeien met de naamgeving van het ‘kabinet’.

Kabi-netjes?

Hans: ‘’We merken dat het vertrouwen in de politiek bijna synchroon loopt met de huidige winterse temperatuurdaling. Nog even en ze zakken door het ijs. Niet best. Om het vertrouwen terug te winnen, gooien we het roer om.’’ Als een lachende boer met kiespijn vertelt Hansie over zijn omgekeerd psychologisch briljante goocheltruc. ‘’Van Kabinet naar Kabinep. Netjes waren ze toch al niet, haha. Nee, zonder dollen: het vernieuwde Kabinep blijft gewoon ontmoedigen. Je weet dat het nep is, maar toch blijven we ze volgen. Het is een beetje in de filosofie van de avondklok en het mondkapje: het werkt niet, maar we doen het wel. Snap je?’’ Aha. Het kwartje valt (door de mand).

Let op

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst. Scherpzinnige humor verpakt in een verzachtend jasje. De satirische kop van 2021 is eraf.

Meer satirisch nieuws van woordtovenaar Michel Ranzijn en visueel magiër Ravioli? Kijk eens wie er hier is aangespoeld bij Egmond aan Zee