Zwemmen in een koude zee: hoe?

Algemeen
Zwemmen in de koude zee. Je moet er maar zin in hebben.
Zwemmen in de koude zee. Je moet er maar zin in hebben. Foto's: Sjef Kenniphaas

EGMOND AAN ZEE - Steeds vaker zien we dit fenomeen voorbij komen: mensen die een duik nemen in het ijskoude water. Dit kan ontzettend gezond zijn, maar ook gevaarlijk. Wil jij dit ook doen? Hier wat tips.

Zwemmen in de koude zee kan je immuunsysteem op de langere termijn versterken, het werkt ontstekingsremmend, zorgt voor een betere doorbloeding, je lichaam maakt endorfine en adrenaline aan en ook serotonine. 

Advies

Bouw het rustig op, bijvoorbeeld met koude douches. Op deze wijze wordt je lichaam geleidelijk blootgesteld aan koud water. De ‘stress-reflex’ die jou lichaam hierop heeft neemt naar verloop van tijd (bij sommige al na een paar dagen) enorm af totdat je het zelfs lekker gaat vinden. Let er wel op, wanneer je voor het eerst een plons in de koude zee gaat doen, dat er iemand bij je is. Al is het maar voor ‘het geval dat’. Kijk ook uit voor muien en ga niet de eerste keer met je hoofd onderwater. Juist je hoofd is ontzettend gevoelig voor kou. Doe een warming-up van te voren, of ademhalingsoefeningen voor de juiste mindset en go. Geniet ervan maar luister naar je eigen lichaam.

Meer weten: klik hier


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding