De kracht van een koude douche

Algemeen
Duurzaam leven: koud douchen kan in kleine stapjes, maar heeft een enorme impact op de langere termijn gezondheid
Duurzaam leven: koud douchen kan in kleine stapjes, maar heeft een enorme impact op de langere termijn gezondheid Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Steeds vaker nemen mensen een duik in de koude zee (zie pagina 9), of een koude douche. Een dagelijkse koude douche klinkt niet heel uitnodigend. Wat is een koude douche en wat zijn de voordelen hiervan voor jouw gezondheid op de langere termijn? Het korte antwoord: blootstelling aan kou heeft meerdere bewezen gezondheidsvoordelen. Bovendien ‘eentje’ om eenvoudig toe te passen.

Zo functioneert het hart en vaatstelsel beter en versterkt het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat koud douchen gezond is, zowel fysieke als mentale gezondheid. Volgers van de Wim Hof-methode bouwen dit rustig op door bijvoorbeeld eerst een week 15 seconden koud af te douchen, de week erna 30 en ga zo maar door. Het voordeel van eerst warm douchen: de bloedvaten worden wijder waardoor koud af douchen veiliger is. Kleine disclaimer: raadpleeg eerst een arts bij hart (gerelateerde) problemen. Genoeg over ‘hoe’, dan nu de voordelen.

Voordelen

Een koude (af)douche zorgt voor meer energie, haast vanzelfsprekend. Koud water zorgt ervoor dat bloedvaten nauwer worden om zo warmte (is energie) vast te houden voor de organen. Dit effect wordt al na een aantal dagen bereikt bij oefening. Het op deze manier stimuleren van je hart- en vaatstelsel is geweldig voor de cardiovasculaire gezondheid. Problemen met jouw hart? Raadpleeg dan eerst een arts. Daarnaast boost een geregelde koude (af)douche het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid witte bloedcellen toenemen in jouw lichaam, omdat jouw lichaam kort wordt blootgesteld aan een stressvolle situatie (kou). Dit sluit meteen aan bij het volgende punt: leren omgaan met stress verbetert. Bijkomend voordeel: het lichaam of brein ziet geen verschil tussen bijvoorbeeld werkstress en koustress. Op termijn zul je dus beter gaan ‘dealen’ met stress in jouw leven. Dat komt het hart ontzettend ten goede, omdat deze minder ‘hard’ hoeft te werken. Nog een voordeel: van koud douchen kun je afvallen. Studies tonen aan dat bruin vet toeneemt (om warmte vast te houden). Bruin vet zet wit vet om in energie en warmte waardoor je afvalt. De lijst gaat door: koud douchen is goed voor de gezondheid en vitaliteit van de huid, haar en gaat cellulitis tegen. Dan nog iets over het lymfesysteem: deze zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en helpt beschermen tegen ziektes. Door koud douchen worden de lymfevaten flexibeler waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het houdt niet op: het is goed voor spierherstel, pijnverlichting, helpt tegen depressies, bevordert beter ademen en wordt veerkrachtiger. Kortom, duurzaam leven kan dus met koud douchen.

Uiteindelijk heeft dit een enorm positieve impact op de langere termijn gezondheid.