Er wordt hard gewerkt aan opbouw Cinebergen Educatief

Algemeen
Greenscreen workshop.
Greenscreen workshop. ((Foto: aangeleverd

BERGEN - Dat Cinebergen meer doet dan uitsluitend films vertonen, is een bekend feit. Al jaren wordt onder de bezielende leiding van filmmaker/journalist en programmeur van Cinebergen, Paul Hegeman, door een groep enthousiaste, professionele filmmakers hard gewerkt aan de verdere opbouw van Cinebergen Educatief. Deze tak van Cinebergen brengt belangstellenden van alle leeftijden in contact en maakt hen enthousiast voor de talloze facetten van het medium film.

Voor volwassenen gebeurt dat middels de Filmclub van Cinebergen. De leden daarvan komen maandelijks bij elkaar om een speciaal voor hen geselecteerde film te bekijken. Dat doen zij onder beurtelingse leiding van filmmaker Paul Hegeman, scenariste Mieke de Jong en filmjournalist Eric Koch. Deze geven voor aanvang van de film een uitgebreide inleiding waarin zij de film en haar makers in een specifieke context plaatsen. Tevens geven zij de Filmclubbers enkele opdrachten mee in relatie tot de film; zaken waar zij op moeten letten, en die kunnen het script, de regie en de verhaalstructuur van de film behelzen. Na afloop van de film vindt een uitgebreide discussie plaats waarin onder meer deze onderwerpen aan bod komen. Daarbij is één ding zeker: eenieder komt er verrijkt uit.

Cultuur Primair

Een nieuwe, tweede Filmclub was binnen ‘no time’ vol en had eigenlijk afgelopen januari moeten starten, maar kon helaas vanwege corona geen doorgang vinden. Zodra Cinebergen haar deuren echter weer mag openen, zijn de Filmclubleden een van de eersten die op het rode pluche zullen neerstrijken. Ook worden in samenwerking met Cultuur Primair workshops gegeven aan scholieren van basisscholen in de regio. Workshops met als onderwerp filmmuziek, vloggen of greenscreen. Deze workshops staan onder leiding van filmdocent Sunil Mokkenstorm. Afgelopen schooljaar heeft Cinebergen op deze manier, ondanks corona, alsnog bijna 350 basisschoolleerlingen uit de regio van een uitgebreide workshop kunnen voorzien. Zo was onder andere de greenscreen workshop voor de groepen 7 en 8 van de Willem Alexanderschool een daverend succes. Ook dit schooljaar hoopt Cinebergen Educatief weer zoveel mogelijk leerlingen te bereiken. Interesse? Neem dan contact op met educatie@cinebergen.nl.

Rode loper

Verder heeft Cinebergen het afgelopen schooljaar maar liefst twee keer de rode loper uitgerold, en wel voor de Bosschool en de Van Reenenschool uit Bergen. De 8ste groepers kwamen hun eindmusical namelijk op het witte doek bewonderen. Een musical opvoeren kon in deze bizarre tijd immers niet, maar er een filmen zeker wel. Rode loper, ballonnen, blije gezichten: een pracht oplossing in deze tijd van beperkingen! Zomaar een aantal voorbeelden van de diverse activiteiten van Cinebergen Educatief. Cinebergen hoopt haar activiteiten, zodra het weer even kan, op te pakken en haar educatietak te laten bloeien als nooit tevoren. En ze zo mogelijk ook uit te breiden. Zo zijn in voorbereiding een vorm van Summer School, waarin jongeren in een week tijd leren met een ander oog naar film te kijken, vervolgens de eerste beginselen van het filmen bijgebracht krijgen om te eindigen met een zelfgemaakte film. Uit de gelederen van die jongeren wordt een selectie gemaakt van jonge filmers die korte reportages gaan maken van culturele evenementen in het dorp. Dat kunnen concerten zijn in de Ruïnekerk, openingen van exposities in Kranenburgh of Cinekid bij Cinebergen.

Gevestigd op landgoed ’t Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, maakt Cinebergen met 14 voorstellingen per week deel uit van het internationale netwerk van Europa Cinemas. Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7 (navigatie: Roodeweg), Bergen (NH). Voor het actuele filmaanbod: www.cinebergen.nl, infolijn: 072 581 5914.

Première eindmusical de Bosschool.