Column Giselle Ecury

In de stemming

Algemeen
Breng uw stem uit
Breng uw stem uit Foto: Pexels.com

Er zijn weinig mensen die dóen wat ze beloven. Het wijkt vaak af, van een beetje tot heel erg. Zo eindigt bijvoorbeeld 40% van de huwelijken in een echtscheiding. Leeftijd speelt daarbij niet altijd een rol. Komt verstand dan toch níet met de jaren? Zit het ‘m in de emoties die ons aansturen, al dan niet opgewekt door hormonen? Geldingsdrang?

Nu de verkiezingen naderen, constateur ik dat politici niet schromen ons gouden bergen te beloven. Ze zéggen democratisch namens en vóór ons te zullen opereren. Des te geschokt was ik, toen ik mevrouw Ollongren (D66) en passant hoorde zeggen dat zij niet alleen ondernemers wilde verplichten vóór eind 2022 het dak van hun bedrijfspand te voorzien van zonnepanelen. Ook bij woonhuizen zou dat moeten. De heer Wiebes (VVD) bleek daar eerder een voorstander van te zijn. Als er één nat gegaan is m.b.t. zijn beloftes, is hij het! Denk aan de Groningers met hun vernielde woningen door de aardbevingen aldaar.

Ondertussen hoor ik zelden iemand ons met klem op het hart drukken dat we keihard moeten gaan consuminderen en dat we absoluut nóóit meer iets mogen weggooien in de natuur. Let erop, dat je in je jaszak een mondkapje of tissue stopte, zodat je dit beseft als je je sleutels uit diezelfde jaszak pakt. Anders belandt er geheid wéér troep op de grond of in het water…

Een aantal jaren geleden heeft in Elsevier Weekblad gestaan, dat het partijbeleid van D66 o.l.v. de voornaamste oprichter, Hans van Mierlo (1931-2010), véél democratischer was dan tegenwoordig. Denk ik aan voornoemde zonnepanelenplicht en het nogal geforceerd doorvoeren van de donorwet, waarbij iedereen vanaf 1 juli 2020 automatisch orgaandonor is bij overlijden, dan krab ik inderdaad achter mijn oren. Omdat ik hierover de hele discussie gevolgd heb, zal ik het voor de rest van mijn leven onthouden. Maar de jongere generaties, die zich daar nu nog niet mee bezighouden? Zullen die bij het bereiken van hun 18e verjaardag in bijvoorbeeld 2035 meteen denken: “O ja, nu ben ik automatisch donor. Als ik het níet wil, moet ik dat registreren…”

Op cruciale punten wordt er soms ondemocratisch gehandeld. En eerlijk gezegd vind ik dat de 2 prominente dames van voornoemde D66 wel erg laten zien eropuit te zijn, dat zij de eerste vrouwelijke minister-president willen leveren. Over smaak valt niet te twisten; over het al dan niet capabel daarvoor zijn, kan ik niet oordelen. Maar belofte maakt schuld en objectief gezien, wil ik mijn land níet door hen laten vertegenwoordigen. De één vind ik te drammerig en verontwaardigd, de ander vind ik er – overigens met álle respect – met haar vermoeide blik uitzien, alsof ze afstevent op een burn-out. En wat dan?

Nogmaals Mark Rutte? De man straalt kracht en gezag uit. Die zou nooit lekker gaan schaatsen met Sven Kramer tijdens een werkbezoek, laat staan daar een selfie van maken en doorsturen… Hémeltjelief – hoe onnozel kon ons Wopke zijn!? Waren Grapperhaus’ trouwfoto’s geen leermoment?

We kunnen echter met z’n allen vallen over wat er fout ging, maar het is positiever te kijken naar wat goed ging. Dus Hulde aan de twee voorvechters van het toeslagendrama, Pieter Omtzigt en Renske Leijten, beide 2e Kamerlid namens respectievelijk CDA en SP. De Tijgers die beloftes waarmaakten! De uitzonderingen die gelukkig de regel bevestigen.

Overigens…: Door corona doet de huwelijksbelofte het beter en bleef in 2020 het aantal echtscheidingen laag. Mooi toch?

Succes met kiezen! Breng uw stem uit!