Is er een ‘weg naar de’ Philisteinse Molen?

Cultuur
Frank Bilsen bij het hek in kwestie
Frank Bilsen bij het hek in kwestie Foto: Ed Bausch

BERGEN - Het is de enige, nog werkende, poldermolen in de gemeente: de Philisteinse Molen. Ooit waren er tientallen. Ze hebben gezorgd voor het bewonen en bewerken van gemeentelijke gronden zoals het nu is. De ‘Philistein’ ligt in wat je iconisch gebied zou kunnen noemen, de Bergermeer tussen Groeneweg en de Oude Hoeverweg naar Egmond aan den Hoef. Volgens Frank Bilsen, een van de twee vrijwilligere molenaars, is het er de mooiste biotoop van de gemeente. Daar valt niet veel op af te dingen, zelfs niet op de stormachtige donderdagochtend als we ter plekke zijn gaan kijken. Met collega-molenaar Henk Schoonheim was hij in juni onprettig verrast door een stevig hekwerk, dat het pad naar de molen nu nog steeds afsluit, zonder dat ze de sleutel hebben. Je kunt nu alleen over een kleiner paadje door het weiland omlopen om de molen te bereiken. Het gedoe over dat hek kwam vorige week zaterdag op een andere manier in de belangstelling doordat Henk in de molen ten val was gekomen en daar urenlang lag, ook voor de ambulance geruime tijd onbereikbaar. Alkmaarse Henk is weer herstellende van zijn stevige hoofdwond en de schrik.

Door: Ed Bausch

De bestuursrechter heeft het stalen hekwerk dat de familie Kat, sinds een jaar eigenaar van de richting Voert gelegen boerderij, heeft laten plaatsen inmiddels afgekeurd, het past niet in het landschap. “Maar waarom kunnen we nu niet gewoon praten over de toegankelijkheid van de molen? Wij kunnen nu niet meer met de auto bij de molen komen, ook omdat de route via de Voert vorig jaar, via het erf van de boerderij, ook is afgesloten. Soms moeten we er met water en materialen heen. We zijn ook molenaar omdat we dit prachtige erfgoed bekend willen maken, ook bij scholieren. De toegankelijkheid wordt nu wel erg beperkt”, zegt Bergen aan Zeese Frank. Gisteren heeft hij de molen met het oog op de storm nog gedraaid. “Altijd bezig met de molen, we willen er goed voor zorgen en hem ook graag beter ontsluiten voor geïnteresseerden.”

Verdeeld eigendom

We hebben de ‘puinweg’ gereden vanaf de Bosmolen, langs de ringvaart. Eigenlijk is dat geen doen, zoveel en zulke diepe kuilen. “Het liefst zouden we bewegwijzering zien aan de Groeneweg, de Oude Hoeverweg en bij de splitsing bij de Bosmolen, waar de Kolonel Sneepweg de ringvaart kruist. En wellicht is de puinweg ook te verbeteren. Nu zijn er vooral hondenuitlaatdiensten te vinden.” Ging het de familie Kat soms om het risico van honden in de omliggende weilanden? “Dat kan ik begrijpen”, zegt Frank. “Maar dan kun je die weilanden toch ook wel op een andere manier afsluiten?” Inmiddels is de afsluiting ook aan de orde geweest in de gemeenteraad. Want de molen is weliswaar een Rijksmonument, maar in eigendom van de gemeente, en de molen was terecht gekomen op een lijstje van af te stoten panden…De grond rond de molen is in eigendom van het Hoogheemraadschap. Het pad behoort bij het eigendom van de familie Kat. De gemeenteraad kijkt nu ook naar maatschappelijke waarde van sommig gemeentelijk bezit, zoals de ‘Philistein’. “Daar hebben we onze hoop nu op gevestigd en hopelijk kunnen we in gesprek komen met elkaar om de situatie van voor juni vorig jaar te herstellen.”