Achter de schermen bij Hospice Egmond aan Zee

Algemeen
Uitzicht vanuit de huiskamer
Uitzicht vanuit de huiskamer (Foto: Jesse Reij

EGMOND AAN ZEE - Het lijkt onverklaarbaar en misschien daarom ook zo mooi. De vraag ‘wat mensen met elkaar verbindt’ is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Misschien moeten we dat ook helemaal niet willen weten, maar gewoon voelen. Hospice Egmond roept dit sentiment van saamhorigheid bij veel Egmonders op. Actieve vrijwilligers, betrokken burgers, grote maar ook juist kleine bedrijven én een diversiteit aan jonge en oudere donateurs: wat hebben zij gemeen? Allen dragen ze Hospice Egmond een warm hart toe via allerlei ontroerende initiatieven. Op zoek naar oprechte drijfveren kwam de redactie van Rodi terecht bij initiatiefneemster Jessica Zwart-Neeter uit Egmond aan Zee, fysiotherapeut Jacco Walta en vrijwilligster Marjolein Copier, beiden uit Egmond aan den Hoef. Hartverwarmend is het tegelijkertijd om te zien hoe organisaties zoals het KWF hun medewerking verlenen op diverse vlakken.

De dood brengt het beste leven naar boven

Voor de enkeling die het ontgaan is: Hospice Egmond is een kleinschalig bijna-thuis-huis op een unieke locatie voor mensen in hun laatste levensfase. In een huiselijke sfeer bieden ze gasten palliatieve zorg, gericht op het verlichten van ongemak en pijn. Het thema ‘met elkaar, voor elkaar’ is allesbehalve cliché, maar dekt de lading exact zoals het is. ‘’Of ik dat had durven dromen? Nee natuurlijk niet’’, antwoordt initiatiefnemer en bestuurslid Jessica Zwart-Neeter op de vraag of ze ‘het zo voor zich had gezien twee jaar terug’. Jessica is een sterke vrouw die weet wat volhouden en doorzetten betekent. Vanuit het bestuur heeft zij zich onder meer actief beziggehouden met sponsorwerving en contacten onderhouden met Stichting Roparun en Samenloop voor Hoop. Laatstgenoemde activiteit ging helaas niet door in verband met corona. Jessica: ‘’Desalniettemin bleek dat er geld was opgehaald. Toen bedachten we dat een elektrische strandrolstoel een prachtige toevoeging zou zijn voor mensen die nog een uitje willen hebben. Lekker even pootjebaden en nog een keer naar het zeetje kijken.’’ Corine de Jager, voorzitter van SamenLoop voor Hoop Bergen-Alkmaar e.o. overhandigde namens het KWF een cheque voor een deel van het aankoopbedrag. Het is één van de vele voorbeelden van succesvolle initiatieven. ‘’Iedereen draagt het een warm hart toe. De spontane 5-december-actie is ook zo’n geweldig voorbeeld’’, voegt Marjolein Copier toe.

Ontroering

Dat de gemeenschap zich betrokken voelt bij Hospice Egmond blijkt - nogmaals - uit een grote diversiteit van initiatieven. Het is onmogelijk om daar een selectie in te maken, maar eentje die eruit springt is het verhaal van fysiotherapeut Jacco Walta uit Egmond aan den Hoef. Jacco zette de stichting op het spoor van het schenkingsbeleid van de Stichting Roparun. Uiteindelijk zou hier maar liefst 150.000 euro uit voortkomen. Stichting Roparun steunt de palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun. Jacco is bescheiden over zijn rol: ‘’Iedereen kan de stichting aanschrijven. Ik ben meer een doorgeefluik geweest.’’ Op de vraag wat zijn motivatie en betrokkenheid is bij de Stichting Roparun komt er iets puurs naar bovendrijven. ‘’Normaal doe ik mee met de Roparun rond Pinksteren. Een ‘run’ van Parijs naar Rotterdam. Dit doe ik al tien jaar. Destijds ben ik door een collega gevraagd. Het is zo’n mooi evenement om aan deel te nemen. Twee dagen lang zit je op elkaars lip. Afzien. De laatste etappe is dan langs de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam. Volledig gebroken. Dat moment raakt me.’’ Jacco verloor zelf onder meer twee ooms en een neef aan kanker. Stichting Roparun is altijd op zoek naar unieke projecten - zoals Hospice Egmond - om te steunen. Dat het anderhalve ton zou worden, is iets dat Jacco ontroert. De eenvoudige manier ‘gewoon aanschrijven’ blijkt verbluffend effectief en inspirerend tegelijk. De Egmondse fysiotherapeut organiseert ook al enige malen de Roparun Egmond. Deze geniet ook steeds meer bekendheid.

Leven

Antwoord op de vraag wat mensen drijft om het beste beentje voor te zetten, blijft een mysterie. Jessica doet een verdienstelijke poging: ‘’We gaan allemaal dood. En het liefste in de eigen omgeving.’’ Misschien is dat het wel. De dood brengt het beste leven naar boven. Het komt een beetje in de buurt van wat Stichting Roparun vermeldt op de website: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Mooi.

Ook iets betekenen voor mensen met kanker? Kijk op www.kwf.nl/help-mee

Buitenaanzicht Hospice Egmond
Afbeelding