Rubriek: Uit het college van B&W

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

Dinsdag 6 april hield het College van B&W weer een persmoment. Dit keer werden veel zaken toegelicht over duurzaamheid, naast een verrassende ontwikkeling, of misschien juist niet verrassend, met betrekking tot de zoektocht naar een nieuwe vestigingsplaats voor de Aldi in Bergen, om ruimte te maken voor de plannen met de Harmonie-locatie in het centrum van het dorp.

Versoepelingen

Burgemeester Rehwinkel verwoordde zorgvuldig dat de gemeente blij is met de geluiden, ook uit het landelijke Veiligheidsberaad van burgemeesters om te kijken op welke wijze de horeca, door openstelling van terrassen, in hopelijk de laatste echte coronamaanden, kan gaan bijdragen aan meer veilig verblijf van inwoners en toeristen in de buitenruimte. “Als blijkt dat het kan dan gaan we als gemeente natuurlijk meteen kijken of we de verruiming van de terrassen, zoals na de eerste lockdown, weer snel kunnen mogelijk maken. Dit is dan naast het blijven letten op de zorgen van andere ondernemers en hen waar mogelijk blijven helpen bij het halen van de corona-finish.”

Verplaatsing Aldi

Onderzoeksbureau Twijnstra Gudde kreeg van de Provincie en de Gemeente de opdracht te zoeken naar mogelijke nieuwe locaties voor supermarkt Aldi. Dertien locaties in en om het dorp vielen al meteen af doordat ze om uiteenlopende redenen nooit op draagkracht zouden kunnen rekenen of zouden kunnen voldoen aan te stellen voorwaarden. Van de resterende drie locaties bleef dan toch uiteindelijk het terrein van horecagroothandel Scholten aan de Bergerweg richting Alkmaar over. Het is ook de locatie die wethouder Valkering al eerder na puzzelen en veel praten met alle betrokken partijen had gevonden, maar waar de Provincie uit landschappelijk oogpunt twijfels over had. Het College stelt nu deze locatie opnieuw voor aan de gemeenteraad. Wethouder Klaas Valkering: “Ik ben blij met het contact met de Provincie in dit proces.”

Isoleren woningen, meer laadpalen en afvalscheiding

De gemeente verruimt de mogelijkheden om een beroep te doen op gemeentelijke bijdragen voor het isoleren van woningen, ongeacht hoe de woning te zijner tijd wordt verwarmd. Wethouder Erik Bekkering: “Het wordt maatwerk per type woning.” De wethouder presenteert nu ook een plan om meer pro-actief te zijn in de uitbreiding van het netwerk aan laadpalen voor op elektriciteit rijdende auto’s. Het College heeft ook een nieuw plan voor stappen op het vlak van afvalscheiding. “Minder restafval (de grijze container) en goed voor je portemonnee”, zegt Bekkering. “We willen een afremming in de stijging van afvalkosten en werken verder aan het bevorderen van gedragsverandering. Op termijn hoeft de grijze container dan minder vaak te worden geleegd. Op de diverse afvalverzamelplekken in de kernen zal de komende maanden een nog grotere variëteit in mogelijkheden voor afvalscheiding worden aangeboden.”

Aanstelling uitvoeringsmanager Schoorl-Camperduin

De gemeente helpt de ondernemersvereniging Schoorl-Groet-Camperduin bij de uitvoering van het plan om het gebied te versterken. De gemeente maakt de aanstelling, voor een dag in de week, mogelijk van Joost Botman. Hij is ook als marketingmedewerker verbonden aan De Jongens van Schoorl, bekend van de sport rond de lagune op het strand van Camperduin. “Het gaat om het aanzwengelen en verbinden en het jaarrond aantrekkelijk maken van het gebied. De ondernemers moeten zelf zorgen voor een activiteitenbudget”, zegt wethouder Bekkering.

Glasvezel

De gemeente maakt mogelijk dat het bedrijf iFiber overal in de gemeente, dus ook met name in de buitengebieden, sleuven gaat graven om glasvezel te kunnen aanleggen. Wethouder Bekkering: “Het is voor rekening van dat bedrijf. Iedereen in de gemeente kan daarna beschikken over de mogelijkheid tot nog sneller internet. Tenminste als je voor aansluiting kiest, want iFiber legt aan tot de voordeur. Het laatste stukje moet je zelf doen, uit vrije keuze.” De wethouder kon nog niet zeggen of het bedrijf, dat ook gaat exploiteren, huur betaalt voor het gebruik van de grond.