“Geen krimp maar groei”

Algemeen
Teun de Jagerschool. Kleuters voor het nieuwe extra lokaal
Teun de Jagerschool. Kleuters voor het nieuwe extra lokaal (Foto: Ed Bausch

SCHOORL - ”Het was prachtig weer, door het open raam kwamen de geluiden van vogels en paardenhoeven. Ik dacht: wat is het hier fijn, zo dicht bij de duinen.” Zo beschrijft directeur Claudia Helt haar gevoel van vorig jaar augustus, op haar eerste dag als directeur van Openbare basisschool Teun de Jager in Schoorl. Ze is met dat gevoel niet de enige, want met haar team viert ze dat de school tegen alle verwachtingen niet krimpt maar groeit. Er komt dit voorjaar nog eerder dan verwacht een extra groep voor de kleuters, zodat er nog meer plek vrijkomt voor nieuwe aanmeldingen. Dat is een extra veer op de viering van het 80-jarig bestaan. Misschien is het wel de veer van de hoed van Teun de Jager zelf. De school is vernoemd naar die legendarische Schoorlse jager. Nicolaas Beets schreef het verhaal over Teun in 1840, het staat in een bewerking op de website van de school.

DOOR: ED BAUSCH

TEUN DE JAGER SCHOOL VIERT 80-JARIG BESTAAN

Het gebouw stamt uit 1940. De school droeg eerst de naam ‘Molenwiek’. Het werd ‘Teun de Jager’ bij de fusie in 1995 met de school ‘Kinderweidt’. “Het gebouw is misschien onderhoudstechnisch soms bewerkelijk, maar zo charmant en met origineel glas-in-lood.” Tijdens het gesprek krijgt Claudia een aanvraag van een gezin dat Haarlem wil verruilen voor Schoorldam en zich middels een rondleiding wil oriënteren op een nieuwe basisschool. “En dat is een duidelijke trend met gezinnen. Het betekent dat de huidige groep 1 en 2 gesplitst kan worden. Gelukkig hadden we een lokaal vrij. En dat terwijl er na de fusie van zes jaar geleden met de Groeter d’Oosterkim school eigenlijk krimp was verwacht.” De school heeft nu 180 leerlingen en dat aantal gaat dus oplopen. Inclusief de vakdocenten voor gym, muziek en humanisme en de conciërge bestaat het team uit achttien medewerkers.

Misschien weer publiek bij musical

De school, die tot valt onder het bestuur van de Intergemeentelijke Stichting voor Openbaar Basisonderwijs, ISOB. Die zorgt ervoor dat leerkrachten zich voortdurend kunnen ontwikkelen, elkaar ondersteunen en positieve feedback geven. “Het was tijdens corona voor mij een bijzondere start natuurlijk. Maar we hebben toen met elkaar snel werk gemaakt van een goede ict-structuur, met voor iedere leerling een eigen account. Zo konden we in de maanden dat we dicht moesten toch contact houden. We hopen wel dat we nu op een nog betere manier afscheid kunnen nemen van groep 8, misschien mag er wel wat meer publiek bij de musical, die we overigens samen maken met basisschool het Klimduin in Groet. Dat is een fijne samenwerking.

Vlag in top

De jubileumviering gaat nu toch door hoewel het moment eigenlijk in het najaar was. “Maar nog altijd is de viering dan vooral intern, dat kan nu niet anders. Aan de buitenkant wappert wel de nieuwe vlag met het nieuwe logo. En we hebben ook een nieuw schoollied, dat gaan we nog op de website zetten. We krijgen nieuw, modern meubilair dat goed past bij de sfeer van het gebouw en de visie ‘Ruimte om te leren’. De ventilatie wordt verder gemechaniseerd. Voor ons is belangrijk dat in alles een kwaliteit zit, op die prachtige plek hier aan de Molenweg.” Kijk voor meer informatie over de school ook op www.teundejager.nl.

Trotse Claudia Helt