Rutte: ‘28 april mogelijk nieuwe versoepelingen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

REGIO - Demissionair premier Rutte en minister De Jonge gaven dinsdagavond opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Nieuwe versoepelingen zijn op korte termijn niet mogelijk. Alleen de buitenschoolse opvang gaat volgende week weer open.

Rutte: “Het is waar dat we vorige week hoopten de eerste stappen op 21 april gezet konden worden. Het is ongelukkig dat die datum voortijdig naar buiten kwam en een eigen leven ging leiden. 21 april komt gewoon te vroeg. We bekijken het per week. We beslissen volgende week dinsdag of er 28 april iets mogelijk is. Dat is teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten al plannen aan het maken was. Ik hoop dat we ons niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels. We zijn samen al zo ver gekomen. Ook de derde golf weten we voor ons uit te duwen, die piek had echter hoger kunnen worden.”

Vijf stappen

Vanaf 28 april moet de samenleving in vijf stappen weer open gaan. De Jonge: “Het openingsplan schetst de route naar de zomer in vijf stappen, waarin we de samenleving kunnen openen. De eerste stap kunnen we nemen als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn. Stap één en twee nemen we behoedzaam, omdat er nog veel mensen besmettelijk zijn en in de ziekenhuizen liggen. Iedere week opnieuw kijken we wat er kan. Dan kijken we naar de avondklok, bezoek, terrassen en het onderwijs. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat.”

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd.