Raad stemt in met Cultuurnota en gemeentelijk kunstdepot

Cultuur
Afbeelding
Foto: Pexels.com

BERGEN - De gemeenteraad van Bergen heeft dinsdagavond ingestemd met de nieuwe Cultuurnota ‘Gemeente Bergen als culturele buitenplaats’. Wethouder Antoine Tromp is zeer content met de uitkomst: “In het nieuwe cultuurbeleid ligt de focus op het maken en zichtbaar maken van kunst. Uit gesprekken die we voor de nota voerden met inwoners en het cultuurveld kwam duidelijk naar voren dat kunst en cultuur in ons DNA zit; dat is onze identiteit en die wordt hiermee geborgd.”

Gemeente Bergen als culturele buitenplaats

“De gemeente is en blijft daarmee een plek van allerlei uitingen van kunst en cultuur, door professionals en amateurs. De kunst van vandaag is de cultuurhistorie van morgen. Om dit te behouden investeert de gemeente in haar culturele infrastructuur en programmering waaronder een gemeentelijk depot en een kwartiermaker voor het programma ‘Kunst in Uitvoering’ die voor de gehele gemeente wordt ingezet.”

Kunst in uitvoering

“Een van de uitgangspunten is dat we een gemeente willen zijn waar kunst wordt gemaakt en niet alleen tentoongesteld. Makers zorgen voor een levendig cultureel klimaat”, zegt de wethouder. Daarom komt er een onderzoek komt naar de mogelijkheden en behoefte aan ateliers, culturele ontmoetingsplaatsen en broedplaatsen.

Gemeentelijk depot

De gemeenteraad stemde in met een investering van 1,5 miljoen euro voor een nieuw gemeentelijk depot. “Het is belangrijk dat de gemeentelijke kunstcollectie, met een omvang van 2.500 kunstwerken en 13.000 voorwerpen, goed wordt behouden en beheerd.” Het nieuw te bouwen depot wordt een gemeentelijk depot onder beheer van Kranenburgh waarin naast de collecties van de gemeente en Kranenburgh ook ruimte komt voor andere collecties zoals die van Huys Egmont en het Museum van Egmond.

Als locatie is gekozen voor een nieuw te bouwen hoofddepot in de Boekelermeer in Heiloo. Daarnaast wordt het depot voor de cultuurhistorische collectie aan de Berkenlaan behouden. Omdat de raad een breed gesteunde motie heeft aangenomen wordt nog onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te komen tot één depot in de Boekelermeer. Daarbij zullen de voor en nadelen en de meerkosten in beeld worden gebracht. Tevens wordt bekeken wat de opties zijn voor herbestemming van het gebouw aan de Berkenlaan.