Project ‘geef ze een gezicht’

Algemeen
De geallieerde begraafplaats in Bergen.
De geallieerde begraafplaats in Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - ‘Geef ze een gezicht’ is een project over verloren levens die een gezicht verdienen. Op 4 mei herdenken we, bijvoorbeeld door naar de geallieerde begraafplaats in Bergen te gaan. Daar liggen 260 gesneuvelde vliegers, de jongste was 19 jaar. Zij waagden hun levens om onze vijand te helpen verslaan.

Verloren levens op de geallieerde begraafplaats

Maar wie waren zij? Welke gezichten gaan er schuil achter de namen op die witte stenen?

Het project ‘geef ze een gezicht’, geadopteerd door het 4 mei comité, ging twee jaar geleden informatie verzamelen over deze jongemannen. De website ‘beeldbankbergen / wargraves’ van Fred Jostmeijer en Louis Witte was daarvoor een dankbare bron. Op 4 mei 2020 plaatst het 4 mei comité bordjes bij een aantal graven waarvan een foto bestond. Nog vele gezichten ontbraken. Via allerlei bronnen wordt tot de dag van vandaag gezocht.

Dit jaar zijn er nog circa 20 foto’s gevonden en staan er op 4 en 5 mei bordjes met informatie bij alle graven.

Een ontroerend verhaal

Een van de ontroerende verhalen is dat het comité een adres vonden van John Golding in Londen. Zou het de zoon kunnen zijn van Albert Golding, begraven op plot 1 D15? Op de steen staan de namen Diana en John. En inderdaad, het comité kreeg een antwoord van de 80-jarige John, die zijn vader verloor toen hij 1,5 jaar oud was. Hij stuurde een mooie foto van zijn vader als rugby speler van het RAF team.