Column

Ela Hulshoff: ras-optimist en gedreven door Kamp Schoorl en Scoronlo

Column
Afbeelding
Foto: Ingrid Wijnstok

Op 10 juni vindt om 14.00 uur de jaarlijkse herdenking plaats van Kamp Schoorl bij het monument aan de Oorsprongweg. Het is een besloten herdenking met een beperkt aantal genodigden. 40 in totaal. Deze richtlijn hanteert gemeente Bergen, die met ondersteuning van het comité Kamp Schoorl, verantwoordelijk is voor de herdenking, ook nu in tijd van corona. Wie er zeker bij zijn, is Ela Hulshoff (73), secretaris van het comité en dorpsarchivaris Wil Janssen (70). Samen verzorgen ze jaarlijks een fototentoonstelling van het kamp in Buitencentrum Schoorlse Duinen.

In het kamp zaten in 1941 o.a. door twee razzia’s 684 Joodse gevangenen, waarvan slechts 2 de oorlog overleefden. De anderen kwamen om in Kamp Buchenwald of kamp Mauthausen. Dat staat in het boek Het Kamp Schoorl van Albert Boer (1935-2002)., waarvan in april 2007 een derde druk verscheen met een voorwoord van Henk ten Berge en een omslagtekening van Wil de Bie. Het boek verscheen in nauwe samenwerking met gemeente Bergen en het comité Kamp Schoorl. De originele foto’s kwamen van Wil Janssen, een bekende van Albert Boer. In 2005 werd het comité opgericht en Ela zette zich er voor 100% voor in en roemt de betrokkenheid van gemeente Bergen maar ook de contacten met het 4-5 mei-comité van Klaas Tillema. Bestuurslid Bauwe van Dijk: ‘Ela heeft het hart op de goede plaats. Is wars van status en uiterlijk vertoon. Wil niemand kwetsen, legt grote nadruk op positiviteit en doet haar best een ander in zijn waarde te laten. Zegt niet gauw nee tegen een verzoek.’ En dat werd in 2009 beloond met een lintje. Ze werd lid in de Orde van Oranje-Nassau voor al haar vrijwilligerswerk, want er is nog meer dan Kamp Schoorl.

Cornelia (Ela) Voorn is van 1948. Ze groeide op in Weesp. Volgde de kweekschool en ging in 1971 aan de slag als onderwijzeres op de Sint Adelbertus-school in Bergen. Ze stopte in 1977 toen uit het huwelijk met Piet hun zoon Klaas geboren werd (‘vroeger werd je ontslagen als je trouwde’). Een jaar later werd dochter Agnes geboren. Ela vond sociale contacten heel belangrijk en zo ging belangeloos vrijwilligerswerk voor de Protestantse Gemeente van Schoorl doen. Ik ontmoette haar in de Nederlands-Hervormde Kerk in Schoorl toen we daar in 1995 de biografie van Jan van Scorel van Hanny Alders presenteerden. Zelden hebben we na afloop in het zaaltje achter de kerk zo gelachen!

Omdat ze goed bevriend raakte met Klaas en Joke van Lienen aan de Teugelaan vroeg Klaas haar om in het bestuur van de cultuurhistorische vereniging Scoronlo, die opgericht is in 1988, te komen. Dat deed ze graag. Helaas overleed Klaas en dus nam Ela het voorzitterschap van hem over. Scoronlo organiseert jaarlijks tal van lezingen en rondleidingen en maakt regelmatig een nieuwsbrief. Secretaris Arian de Rijk over Ela: ’Een officiële handeling verrichten, mensen bedanken en cadeautjes uitdelen. Daar is ze goed in.’ Sinds 30 november 2017 mag het bestuur van Scoronlo het oude Raadhuisje in Groet gebruiken als domicilie. Ela blijft zich inzetten voor haar vrijwilligerswerk, ook al heeft ze last van haar knie en Piet van Parkinson. ‘Maar ik kan het niet zonder mensen om me heen: ‘Ik kan het niet alleen.’

Ela Hulshoff en Wil Janssen met het boek van Albert Boer bij het herdenkingsmonument van Kamp Schoorl