Rubriek: Uit het College van B&W

Column
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag. Op 18 mei organiseerde het College weer een zoom-meeting voor vertegenwoordigers van de regionale media. Daarin vertelden burgemeester en wethouders over participatie, recreatieve verhuur en een ontwerp voor een appartementencomplex in Bergen aan Zee. En er was ruimte voor vragen over een aantal lopende zaken.

Door: Ed Bausch

Wethouder Arend Jan van den Beld kondigde het al aan toen het Bergens Nieuwsblad hem interviewde vlak voor zijn aanstelling: hij zou veel werk gaan maken van ‘participatie’. Nu stelt het college een beleid én een verordening voor aan de gemeenteraad, ter bespreking op 17 juni. Van den Beld: “Participatie is vooral iets van altijd en overal doen. Het gaat over hoe je met elkaar in contact staat en elkaar begrijpt, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Het is heel veel meer dan inspraak, in onze optiek.” Het resultaat van al zijn gesprekken en wandelingen met meer dan 100 personen en vertegenwoordigers is een doorwrochte notitie over het begrip participatie en een concrete handleiding of sterker gezegd: verordening. “Het gaat vooral over de nieuwe projecten die we aangaan. Die willen we vanaf moment 1 goed doen.” De collega-wethouders voegen toe dat ze bij de lopende projecten ook al zo veel mogelijk acteren volgens de nieuwe gedachte.

Beperking recreatieve verhuur nu in hele gemeente geldig

Het College stelt nu aan de raad voor, ter bespreking op 1 juni in de Commissie voor bestemmingsplannen, om in de hele gemeente vast te houden aan het maximum van 63 dagen op jaarbasis dat je je huis of een kamer recreatief mag verhuren. “Hiermee wordt het beleid voor iedereen in onze gemeente gelijk”, zegt wethouder Valkering. “Dus geen uitzondering meer voor de terrasflats in Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. We moeten het gelijkheidsbeginsel hanteren. Bovendien willen we hard werken aan het behoud van levendigheid middels wonen in onze kernen. Te veel woningen worden nu onttrokken aan de woonvoorraad. We hebben teveel woningen waar niemand woont. Er zijn ook klachten over overlast door steeds maar wisselende ‘bewoning’. Die geeft anderen ook een gevoel van onveiligheid. Met de Verenigingen van Eigenaren in de terrasflats is een en ander goed doorgesproken. Je mag alleen dat maximum aantal dagen verhuren als je er zelf woont. We nemen als College stevig de regie en gaan nog meer doen aan controle.”

Hek Philisteinse Molen

Arend Jan van den Beld: “We voeren gesprekken met de eigenaar en met de molenaars. We willen als gemeente de molen goed kunnen bereiken en dat kan nu niet. Het gaat om recht van overpad. Vervanging van het onverwacht geplaatste nieuwe hek zit nu nog in de bezwaarfase, maar het past er niet. Het moet lager en het moet van hout.”

Schilderij vissersvrouwen

Museum Egmondt aast op het kopen van een schilderij met Egmondse vissersvrouwen. Wethouder Antoine Tromp: “Als gemeente hebben we geen aankoopbudget meer, maar we zijn wel in contact om te kijken hoe we het museum kunnen helpen om het kenmerkende schilderij terug te brengen waar het hoort.”

Parkeren

Wethouder Erik Bekkering is bezig met de laatste loodjes voor de ‘gegevensverwerkingsovereenkomst’ met betrekking tot digitaal betalen van parkeergeld. “Dat is echt heel secuur werk, want het raakt aan de privacy. Nieuw zal zijn dat de papieren boete achter de ruitenwissers verdwijnt. Er komt een sticker voor in de plaats en dan krijg je daarna de boete thuis toegestuurd vanuit het CJIB. Het scheelt onze boa’s contactmomenten die voor hen problematisch kunnen zijn.”