Ingezonden Ben Braak

Duinkonijn

Column
Afbeelding
Foto: Pexels.com

Ingezonden door: Ben Braak

Toegegeven, ik ben in het verleden wel eens heler geweest van een gestroopt duinkonijntje. Mijn kinderen vonden dat zielig, maar teveel duinkonijnen zouden de duinen aantasten, zo hielden wij hen voor. Ze aten mee.

Nu dreigt er een enorm duinkonijn te komen aan de Julianstraat in Egmond aan Zee dat zich naar achter vermenigvuldigt tot de Visserstraat, dat de dorpskern aantast. Kunnen we dat konijn niet stropen? Eet u mee?

Kunnen we dat konijn niet stropen?

In de jaren ’70 en ‘80 van de vorige eeuw heeft Belangengroep Oud-Egmond zich met de bewoners hard gemaakt voor de kleinschaligheid van de dorpskern. Nieuwbouw aan de Van Speykstraat en in de Bergstraat is daar o.a. het resultaat van geworden. Vernieuwbouw op de andere hoek Julianastraat-Bergstraat, in de Noorderstraat, etc. hield rekening met de verlangde goothoogtes en dakstructuren, waarvan in voorbereiding op het bestemmingsplan indertijd een volledige inventarisatie is gemaakt. Op grond van de waardering van het aantrekkelijke karakter van het vissersdorp is in dit gedeelte van de kern een goothoogte van 3 meter toegestaan. De meeste nokhoogtes zijn 6 meter. Een enkele keer is dat 7 m. Zelfs aan de Julianastraat is de maximale goothoogte 4 m, de nok 6m. Alleen het woonhuis naast het verenigingsgebouw heeft een nokhoogte van 7m.

Een bestemmingsplan hoort uitgangspunt te zijn voor bouwplannen. In een prachtig getekend ontwerp wordt het bestemmingsplan echter volledig losgelaten. Een 10 m hoog blok aan de smalle Bergstraathoek is daar het summum van. Aan de Julianastraat komen appartementgebouwen van goot 7 en nok 9 meter. In de tuinen erachter en op het gebied van de kerk, ook in plaats van het ‘koetshuisje’ achter de kerk, zouden wooneenheden kunnen komen waarvan de nok reikt tot de goothoogte van de kerk. Het ‘filmhuis’ aan de Bergstraat wordt een blok dat het minipleintje erachter deels in beslag neemt. Andere voorgenomen verbouwing heeft een goothoogte van 6m. Een frivool geveltje op nog een paar gebouwen verheelt niet dat het voller wordt dan vol, terwijl volgens het bestemmingsplan het kerkgebied een 40% bebouwingsgrens heeft.

Werkt de gemeente hieraan mee? De jonge BV die dit project initieerde, suggereert van wel door het plaatsen van het gemeentelogo. In de raad is van een voornemen van een wijziging van het bestemmingsplan niets bekend. Bewoners mochten op avonden van de projectontwikkelaar naar foto’s van het plan komen kijken. Prachtig getekend, maar ze verneuken wel de dorpskern. De projectontwikkelaar kan dan wel schermen met 38 wooneenheden, maar voor wie zijn die? En als dat het argument moet zijn voor bebouwing, dan heb je geen bestemmingsplan nodig: gooi dan de dorpskern plat en bouw overal tot 10 meter hoog. Nee, dit konijn verdient geen leven.

Ben Braak (oud-lid Oud-Egmond)