‘Oude vliegveld is nog geen succes’

Algemeen
Cornel van Schagen met in de verte de Bosmolen
Cornel van Schagen met in de verte de Bosmolen Foto: Ed Bausch

BERGEN - Hij moest zich wel even achter de oren krabben. Zoals zoveel collega’s. Over het algemeen is er wel voldoende balans tussen veel en weinig. We hebben het over water. Maar nu? Wat een voorjaar! Bollenkweker Cornel van Schagen en zijn vrouw Monique zijn heel gelukkig met hun land ten westen aan de Bergerweg waar die het dorp verlaat richting Alkmaar. Ze hebben er, met ook nog een aantal akkers in de Egmondermeer, achter de Bosmolen, een mooi bedrijf, nog onder de naam van Cornel’s vader Nic. “Helemaal zonder zorgen is het nooit, maar goed dat is ook het vrije ondernemerschap. Dit was echter bizar.”

DOOR: ED BAUSCH

“Het leek wel de Bergermeer en de Egmondermeer voor de drooglegging”

We spreken Cornel op de dinsdag na de zondvloed van vorige week vrijdag en zaterdag. Hem is het uit de geschiedenis niet bekend dat er 160 millimeter regen viel in zo korte tijd, waarvan 105 mm op vrijdag tussen 18.00 en 20.00. Terwijl het die dagen eigenlijk precies de tijd was dat de tulpenbollen moesten worden geoogst om naar de broeibedrijven te gaan. De meeste alliums, sieruien, waren gelukkig al wel uit de grond. Op dinsdag had hij het even geprobeerd, met de machines het land op gaan. Maar al gauw was duidelijk dat het nog niet kon. Dus blijft het nog even spannend in welke staat de bollen van het land afkomen. Een regel is dat ze bij grote voorkeur niet langer dan 48 uur onder water staan, anders krijgen ze zuurstoftekort.

Duikers te laag

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet zorgen voor een voldoende lage ‘boezem’. ”Dat gaat eigenlijk altijd best goed. Wij zijn hier omringd door veehouders en die hebben weer andere belangen met de waterstand dan wij, maar het gaat goed. Er is in de landerijen een heel systeem van slootjes en sloten die uiteindelijk via de Ringvaart afwateren naar het Noordhollandsch Kanaal. Maar het water kon nu niet weg.” Sommige duikers (van die waterpoortjes onder een pad-redactie) bleken te laag en er waren volgens de boeren veel te weinig noodpompen. Nu bleef het water op het land staan omdat het niet weg kon sijpelen naar de sloten. Voor een gebied van Castricum tot Zijpe waren bij het Hoogheemraadschap nu twintig noodpompen beschikbaar. “Dat aantal moet echt fors omhoog. Zet ze ergens in een loods, dan halen we ze zelf wel op, als het nodig is.”

Vliegveld te hoog

Cornel is voorzitter van de Kring Kennemerland van de 150-jarige Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur. Dus hij weet wel hoe het is in deze regio. Hij runt het bedrijf met vier vaste medewerkers en wel dertig losse krachten in de piektijden. Op zijn erf biedt hij ruimte aan een bedrijf dat bootjes verhuurt en sportweken organiseert. “Ook een soort gemengd bedrijf dus.” De kano’s van ‘Go with the Flo’ot’ gingen vorige week spontaan drijven. Over de regenval: “Bijna tien jaar geleden is op honderd hectare van het voormalige vliegveld een waterberging gemaakt. We zagen nu dat die te hoog ligt, het water kon er niet voldoende heen, dus dat is ook een bespreekpunt met het Hoogheemraadschap.”

Kleur tijdens corona

Cornel en Monique van Schagen konden waarschijnlijk afgelopen woensdag met al hun mensen het land op om te rooien en dan toch te kunnen voldoen aan de leveringscontracten met de broeibedrijven die de bollen laten uitgroeien tot bloemen, aan de bollenexporteurs en andere afnemers, die veelal worden bereikt via intermediairs, of via het eigen winkeltje. “Op dagen als deze voel je best spanning, je investeert voortdurend en uit de marge moet je dan toch je bestaan hebben.” Gelukkig was het coronajaar nog niet eens gek. “Iedereen wou fleurige tulpen in huis hebben.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding