Interview

Welkom in Huys Egmont

Algemeen
Martijn: "wij zijn nu de balie van het Slotkwartier"
Martijn: "wij zijn nu de balie van het Slotkwartier" (Foto: Ed Bausch

EGMOND AAN DEN HOEF - Het middelpunt van Nederland. Dat was het Egmont van toen. De ruïnes van die tijd en de statige Slotkapel: die vormen het fascinerende uitzicht vanuit Huys Egmont. Uitzicht op de geest van ridderschap, de bakermat van de republiek, de voedingsbodem voor internationale schilders en wetenschappers. Egmond aan den Hoef zet nu een grote stap in de ontwikkeling van het Slotkwartier. Vanaf zaterdag 31 juli is iedereen welkom om in het schitterend gerestaureerde Huys Egmont te komen kijken. En ga dan in de fraai aangelegde grote binnentuin met een koffietje ook maar mijmeren over de glorie van toen en de kansen voor nu. De tuin is ook voor kinderen heel aantrekkelijk. Open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is voorlopig gratis.

DOOR: ED BAUSCH

“Wij kunnen prima de balie van het Slotkwartier zijn”

Voorzitter Martijn Mulder heeft er met zijn mede-bestuursleden enige jaren keihard aan getrokken. “Nu is er met veel support van de gemeente en inwoners uit de Egmonden een basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het Slotkwartier met galerie de Kapberg, de Slotkapel, het podium in Hoeve Overslot, kleinschalige horeca en wie weet of het toch nog goed komt met de Wunderkammer en het Schelpenmuseum. En dan zijn er nog het Museum van Egmond, het bunkermuseum en de Prins Hendrikstichting in Egmond aan Zee en de Abdij in Egmond Binnen. Het is een prachtige keten, met een verhaal dat op vele manieren aantrekkelijk kan worden verteld. Vroeger liep de weg van Alkmaar naar Egmond aan Zee hier langs, nu gaat alles via de rondweg en is het Slotkwartier wat verscholen geraakt. Nu zit in die verscholenheid juist de kracht.”

Egmondse eendracht

Het volhardende werken is Martijn aan te zien op de vroege woensdagochtend. Maar je ziet ook aan hem dat hij dichtbij een topprestatie is. “Met elkaar toewerken naar de opening vergt heel wat. Het binnenwerk is net klaar, net als de tuin, allemaal ontworpen door architecten van naam, terwijl er al wordt gebouwd aan de opstelling van de expositie. Dat is nog niet de expositie die we uiteindelijk willen, een levendig beeld over de geschiedenis. Daarvoor zijn we nog volop aan het zoeken naar de benodigde middelen. Want we willen het gewoon goed doen. Dus in eendrachtige samenwerking met de andere partijen in de Egmonden gaan we eerst tonen hoe het hier was in de Tweede Wereldoorlog, ook al omdat de 75-jarige herdenking steeds werd uitgesteld door corona. Rondleidingen door het Slotkwartier komen er al wel natuurlijk, net als inloopspreekuren.”

Vertrouwen van gemeente gekregen

Huys Egmont beschikt naast de ontvangstruimte inclusief bibliotheekpunt, over drie riante expositiezalen die baden in het licht. “Een belangrijke stap was dat we het oude Raadhuis van Egmond aan den Hoef erbij konden betrekken.” Daarnaast is er een filmzaaltje en boven (ook goed te bereiken met een glazen lift) is er een zaal voor lezingen en workshops, naast een vergaderzaal. “We hadden om de gemeente te overtuigen een goed bedrijfsplan nodig. Als Historische Vereniging zijn we er sinds 2012 mee bezig. Het is een heel traject geweest, met ups en downs, maar sinds een paar jaar zijn we gewoon heel goed met de gemeente aan de slag gegaan. De gemeente zag dat we iets konden. En daar zijn we heel dankbaar voor, ook voor de bijdragen van fondsen en bedrijven.” Martijn heeft namens zijn bestuur een prachtig verhaal te vertellen over de ontwikkeling die hij heel energiek mede in gang heeft gezet. De betrokken wethouders Antoine Tromp en Klaas Valkering en hun medewerkers kunnen trots zijn. Huys Egmont: een plek om vaak heen te gaan voor ontmoetingen en de ontwikkeling van het Slotkwartier te volgen. 

Kijk ook op huysegmont.nl en historischegmond.nl

In de prachtige binnentuin