“We willen kijken of we nieuwbouw van het centrum kunnen versnellen”

Algemeen
"Jan Apotheker: Als bestuur springen we nu in de bres om te proberen nieuwbouw van dit deel van centrum Bergen te versnellen" Foto: Ed Bausch

BERGEN - De locatie is nu aangeveegd. Niets rest van eethuisje No Span en snackbar Bello. Galerie Tha Banque aan de oostkant lijkt onbeschadigd. De panden aan de westkant zijn behoorlijk beschadigd door rook en water, de stroom is kapot, de brand ging een eind door over de plafonds. Twee ondernemers alles kwijt en van vijf anderen bleven de panden behouden maar moesten ze dicht. De ondernemers konden niet verder, één heeft vooralsnog een andere ruimte gevonden. Dan komt de vraag: ‘Hoe lang moet Bergen leven met deze lege plek in het hart van het dorp?’ Woensdag heeft de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) een bijzonder initiatief genomen.

DOOR: ED BAUSCH

Bewonersvereniging Bergen Centrum roept eigenaren panden bij elkaar

“We hebben als bestuur overlegd”, zegt voorzitter Jan Apotheker. We hebben de geluiden van onze leden gehoord. Iedereen is bezorgd over een langdurig beschadigd aanzien van het centrum, terwijl het onderhoud van het winkelcentrum aan het Plein toch al achteruit zal gaan in afwachting van de start van nieuwbouw. Dan ben je zo zes jaar verder. En we willen ook meedenken met de ondernemers die huurders zijn. Daarom hebben we het initiatief genomen om iedereen bij elkaar te brengen en te kijken of we niet van de nood een deugd kunnen maken door de plannen voor de vernieuwing van dit deel van het centrum in de tijd naar voren te halen. Dan zou je misschien al binnen twee jaar kunnen beginnen met bouwen.” Ook de gemeente is uitgenodigd voor de bijeenkomst van 20 augustus.

“Naar het geheel kijken”

De BCC had met de gemeente toch al overeenstemming over het kader voor het eerste stuk van het winkelcentrum, de Bakemaflat. We hebben een goed contact nu. “Bot bouw is daar ook bij betrokken, nog niet met een concreet ontwerp, maar goed. Maar nu is de schade dus in het tweede deel, tot en met de voormalige ABN-bank. Misschien is het verstandig om die hele strook nu als één geheel te bezien. Dat is misschien voor het hele Plein een goede stap, ook wat betreft de te bouwen parkeergarages.”

Uiteindelijk allemaal hetzelfde belang

Apotheker denkt dat zijn vereniging deze stap, als een soort intermediair, nu goed aankan. “Wij werken vanuit een groot draagvlak, dat is voor de diverse partijen een mooie steun, denken wij. Als we de neuzen dezelfde kant op krijgen zouden we misschien snel een begeleider kunnen aanstellen om de kaders verder uit te werken met de diverse partijen. Daar zijn op andere locaties in Nederland goede ervaringen mee opgedaan.” Apotheker doelt onder meer op de totstandkoming van de Hallen in Amsterdam. “Belangen kunnen nu heel divers zijn, maar uiteindelijk wil iedereen gewoon op niet al te lange termijn een mooi centrum. In de tussentijd verdienen de getroffen ondernemers alle steun van ons en van de gemeente.” Inmiddels is woensdag Optie 1 voorlopig een paar panden verderop aan de slag gegaan en de tailorshop lijkt daar in de kelder een tijdelijk onderkomen te hebben gevonden.

Daniel Lucke, rechts, en Pim Noordeloos in het  tijdelijke onderdak voor hun zaak Optie 1aan het Plein