Vasthouden aan (gast)vrijheid op één

Algemeen
Men wil de rol van scheidsrechter, voor klanten, liefst niet spelen
Men wil de rol van scheidsrechter, voor klanten, liefst niet spelen Foto: Pexels.com

EGMOND/BERGEN/SCHOORL - Een ronde langs een aantal restaurants om te peilen hoe men, kort na de formele bekendmaking door het kabinet om toegang tot theaters, concertzalen en de horeca alleen mogelijk te laten zijn middels een pas of bewijs, levert eigenlijk het beeld op zoals Koninklijke Horeca Nederland het al meteen ventileerde.

‘Wegsturen klanten niet onze taak’

DOOR: ED BAUSCH

Bedrijven die er zijn om gastvrijheid te bieden stuit het tegen de borst om te moeten gaan bepalen wie wel mag aanschuiven en wie niet. Het is zeker niet dat men tegen bestrijding van de pandemie is, maar wel dat er nu teveel op het bordje van de restaurants en cafés wordt gelegd. 

Scheidsrechter

Men wil de rol van scheidsrechter, voor klanten, liefst niet spelen. Sommige woordvoerders willen graag met hun bedrijf buiten de discussie blijven, andere hebben zich er nog niet goed over kunnen buigen. Weer anderen schikken zich, maar dat lijkt vooralsnog niet de meerderheid te zijn. 

Niet meewerken

De een stelt dat het controleren wel zal moeten vanwege de boetes, de ander zegt dat die controles er misschien niet zozeer zullen zijn: “Het personeelsgebrek is er niet alleen bij de horeca, maar ook aan de kant van de handhaving.” Dat is een algemeen gehoord geluid. Bij de horeca in Egmond aan Zee is volgens Rein Antoons van ‘Het Wapen van Egmond’ de sfeer nu vooral dat men liever niet wil meewerken aan het controleren. “De meesten hier zien net als wij het eventuele wegsturen van klanten niet als onze taak en zien op tegen de tijd die controle zou kosten.” Ook andere restaurants, waaronder d’ Oude Clipper en Natuurlijk, spreken openlijk uit dat iedereen welkom is.

Gesteggel

Maar het kabinetsbesluit is nog vers, er is nog tijd voordat de maatregel zou moeten ingaan, zaterdag 25 september. In die week zal er nog heel wat over worden gesteggeld over het kabinetsbesluit, in de Tweede Kamer, bij de politie, bij gemeentebesturen, bij de Koninklijke Horeca Nederland. Het gaat over interpretatie van vrijheid. Een spannende week voor iedereen in het verschiet.